Свјетски дан борбе против пушења, 31. мај


Сваке године, 31. маја, Свјетска здравствена организација (СЗО) заједно са својим чланицама и партнерима обиљежава Свјетски дан без дувана, истичући најважније здравствене, економске и друге ризике који су повезани са употребом дувана. Пушење је водећи превентабилни фактор обољевања и умирања у свијету и управо зато сваког 31. маја земље широм свијета заговарају доношење учинковитих политика за смањење потрошње дувана и дуванских производа и повећање свјесности о негативним посљедицама које употреба дувана доноси.


Овогодишња тема обиљежавања Свјетског дана без дувана је «Дуван и болести срца», а циљ кампање је повећање свјесности о повезаности између употребе дувана и настанка кардиоваскулатних болести, укључујући и мождани удар, што су широко распрострањени узроци смрти. Иако је добро познато да је употреба дувана један од водећих фактора ризика за развој коронарних болести, срчаног удара, болести периферних крвни судова, свјесност о овом и другим здравственим ризицима повезаним са употребом дувана је и даље на веома ниском нивоу, а преваленца употребе дувана изузетно висока.

Глобална дуванска епидемија сваке године узрокује умирање 7 милиона људи, при чему око 900 хиљада људи умире због изложености дуванском диму и индиректном удисању дуванског дима (6% жена и 12% мушкараца умире због употребе дувана или удисања дуванског дима). Само по себи пушење повећава ризик за настанак кардиоваскулатних болести, а када је удружено са другим факторима ризика као што су употреба алкохола, физичка неактивност, нездрава исхрана и сл. овај ризик се знатно повећава. Употреба дувана доказано доводи до повећања крвног притиска, пушење повећава склоност згрушавања крви, смањјује вриједности «доборг» холестерола, смањује толеранцију на друге болести. Употреба дувана је посебно ризична за популацију особа млађих од 50 година, гдје је релативни ризик за развој коронарних и других болести знатно већи него код особа старијих од 50 година. Посебан ризик за кардиоваскуларно здравље жена представља пушење и употреба оралних контрацептива.

Посматрана по регинима СЗО највећа учесталост пушења је у Европској регији, око 31%, а најмања у регији Афганистана, око 10%. Према резултатима истраживања здравља становништва Републике Српске, које је 2010. године провео ЈЗУ Институт за јавно здраство, преваленција пушења у популацији становништва изнад 18 година је 28,7% (37,5% мушкараца и 28,7% жена), док је према резултатима Глобалног истраживања пушења (2013. година) код младих узраста 13 до 15 година преваленца пушења 7,9% (8,6% код дјечака и 7,1% код дјевојчица). Према резултатима наведених истраживања пушењу је на јавном мјесту изложено 80,7% одраслих становника Републлике Српске, док је 53,6% одраслих пушењу изложено на радном мјесту. У Републици Српској дуванском диму у властитој кући који потиче због пушења родитеља или других чланова породице изложено је 59,0% младих узраста 13-15 година.

Употреба дувана доприноси око 12% свих смрти у вези са срчаним обољењима што након високог крвног притиска представља, други водећи узрок настанка кардиоваскуларних болести.  Према подацима ЈЗУ Института за јавно здравство болести система крвотока су са 49,53% водећи узрок умирања у Републици Српској у 2016. години (стопа умирања је 597,83 на 100.000 сановника). Након малигних обољења, болести система крвотока предстајају најчешћи разлог хоспитализације, односно болничког лијечења мушкараца (5,75%) и жена (5,09%) у Републици Српској.

Неопходно је истаћи да од једне милијарде пушача у свијету, више од 80% живи у земљама са ниским и средњим дохотоком, гдје је и терет болести повезаних са употребо дувана највећи. Резултати бројних студија указују на обрнут однос дохотка и преваленције употребе дувана и повезаних посљедица, што додатно утиче на издатке у кућанству и за посљедицу има осиромашење великог броја пушача и њихових породица.

Престанком пушења смањује се ризик умирања од коронарних болсти срца, али треба имати на уму да је старосна доб престанка пушења важан елемент који утиче на изгледе за преживљавање. Препознајући значај програма одвикавања од пушења у Републици Српској, овај програм је грађанима доступан у амбулантама породичне медицине, гдје је могуће добити савјете у вези са престанком пушења.

 

Припремила: др Стела Стојисављевић, спец. социјалне медицине
Број отварања: 2753
Датум објаве: 31.05.2018.