Морбили - eпидемиолошка ситуација у Републици Српској, 28. maj 2018.


У периоду од 06. 03. до 28. 05. 2018. године, Институту за јавно здравство Републике Српске је пријављено укупно 53 обољелих од морбила (мале богиње, оспице, крзамак).

Обољели од морбила су до сада пријављени у следећим општинама: Бања Лука 29, Источно Сарајево 6, Вукосавље 4, Модрича 3, Нови Град 2, Козарска Дубица 2, Лакташи 3, Власеница 1, Шамац 1, Пале 1, Србац 1.

Од последњег ажурирања (25.05.2018), у Институт за јавно здравство Републике Српске достављене су двије пријаве обољелих од морбила. Ради се једној одраслој особи и једном дјетету из Бањалуке, са лакшом клиничком сликом.


Од укупног броја обољелих, до сада je билo хоспитализованo 36 особa. У Клиници за инфективне болести је тренутно су хоспитализоване двије особе обољеле од морбила. Остали пацијенти су отпуштени са болничког лијечења.

Највећи број обољелих је из узрасних категорија 1-4 године (13 обољелих) и 30 до 39 година (11 обољелих).

Од укупно 53 обољелих од морбила у Републици Српској, 48 није вакцинисано или је непотпуно вакцинисано за своју доб или су непознатог вакциналног статуса.

Надлежне здравствене установе, у сарадњи са Институтом за јавно здравство Републике Српске, проводе мјере за спречавање и сузбијање ширења епидемије (пријава обољења, лијечење и изолација обољелих, лабораторијска потврда, епидемиолошко испитивање и анкетирање обољелих, надзор над контактима, провјера вакциналног статуса дјеце и омладине МРП вакцином, а затим вакцинација невакцинисаних, непотпуно вакцинисаних и лица без података о вакциналном статусу, пооштрен санитарно - хигијенски надзор у колективима за боравак дјеце и омладине, здравствено просвјећивање и редовно информисање путем медија итд).

Једна од најважнијих мјера је провјера вакциналних картона и вакцинација дјеце и омладине према обавезном календару, а потом вакцинација невакцинисаних и непотпуно вакцинисаних МРП вакцином која штити од морбила, рубеоле и паротитиса.

 

Припремила: мр сц.др Љубица Јандрић, спец. епидемиолог

 
Број отварања: 4772
Датум објаве: 28.05.2018.