Морбили - епидемиолошка ситуација у Републици Српској, 15. мај. 2018. год.


У периоду од 06. 03. до 15. 05. 2018. године, Институту за јавно здравство Републике Српске је пријављено укупно 37 обољелих од морбила (мале богиње, оспице, крзамак).

Обољели су до сада пријављени у следећим општинама: Бањалука 15, Источно Сарајево 6, Вукосавље 4, Модрича 3, Нови Град 2, Козарска Дубица 2, Лакташи 2, Власеница 1, Шамац 1, Пале 1. Од четири нова случаја обољелих од последњег ажурирања (10.05.2018), троје су из ЈУ Дом “Рада Врањешевић” Бањалука. Двоје обољелих су са лакшом клиничком сликом и након клиничког прегледа враћени у Дом на кућно лијечење. Треће обољело дијете, са средње тешком клиничком сликом је хоспитализовано на Клиници за инфективне болести УКЦ РС и у стабилном је здравственом стању. Четврти пацијент је из Бањалуке, и након клиничког прегледа,  враћен на кућно лијечење. Сви су били у контакту са обољелим од морбила и нису вакцинисани према обавезном календару МРП вакцином.


Од укупног броја обољелих, 27 је у току болести било хоспитализовано у болницама Добој, Источно Сарајево, Приједор и Универзитетски клинички центар Републике Српске, од којих је 1 обољело дијете још на лијечењу у Клиници за инфективне болести УКЦ РС. Сви остали су отпуштени са болничког лијечења.  

Највећи број обољелих регистрован је у узрасним  групама 2 - 5 година (10) и 15-19 година (10), најмлађи има 1, а најстарији 41 годину.

Дом здравља Бањалука је 03.05.2018 године, пријавио епидемију морбила на територији града Бањалука. Епидемија је проглашена због ширења морбила међу штићеницима ЈУ Дом “Рада Врањешевић” Бањалука, а до сада је регистровано укупно 14 обољелих. Од укупног броја обољелих од морбила у Републици Српској, 36 није вакцинисано или је непотпуно вакцинисано за своју доб или су непознатог вакциналног статуса.

Након пријаве сумње свих случајева обољелих, хигијенско-епидемиолошке службе домова здравља гдје су обољели пријављени, у сарадњи са болницама (инфективни одјели) и Институтом за јавно здравство Републике Српске, су одмах предузели све потребне мјере за спречавање и сузбијање ширења епидемије. Предузете мјере: пријава обољења, лијечење и изолација обољелих, лабораторијска потврда, епидемиолошко испитивање и анкетирање обољелих, надзор над контактима, провјера вакциналног статуса дјеце и омладине МРП вакцином, а затим вакцинација невакцинисаних, непотпуно вакцинисаних и лица без података о вакциналном статусу, пооштрен санитарно - хигијенски надзор у колективима за боравак дјеце и омладине, здравствено просвјећивање и редовно информисање путем медија.

Након пријаве епидемије морбила у Србији, односно погоршања епидемиолошке ситуације у окружењу, те постојања ризика за ширење епидемије у Републици Српској због ниског обухвата МРП вакцином, почетком мјесеца новембра 2017. године, Институт је свим домовима здравља и здравственим установама у приватном сектору доставио дописе са препорученим мјерама које се требају спроводити у циљу благовременог откривања и пријављивања обољелих од морбила и спречавања ширења болести и овим путем апелујемо да се стриктно придржавају препоручених мјера.

Једна од најважнијих мјера је провјера вакциналних картона и вакцинација дјеце и омладине према обавезном календару, а потом вакцинација невакцинисаних  и непотпуно вакцинисаних МРП вакцином која штити од морбила, рубеоле и паротитиса.

Институт за јавно здравство Републике Српске ће и даље у наредном периоду у сарадњи са свим здравственим установама и другим релевантним институцијама, предузимати све потребне мјере за спречавање и сузбијање епидемије, и о томе редовно извјештавати јавност.

 

Припремиле: мр сц. др Љубица Јандрић, спец. епидемиолог и мр сц. др Јела Аћимовић, спец. епидемиолог
Број отварања: 4724
Датум објаве: 15.05.2018.