Шта су то морбили?


Шта су морбили?

Оспице, мале богиње или морбили врло су заразна болест узрокована вирусом оспица (морбиливирус) из породице Paramyxoviridae. Јавља се у ендемоепидемијском облику најчешће код дјеце предшколског и раног школског узраста. У нашој средини показује сезонски карактер јављања, са максимумом обољевања у јесен, зиму и прољеће.

Како се преносе?

Сам вирус у организам улази преко дисајних путева, односно капљичним путем из носа, уста или грла заражене особе.

Клиничка слика

Инкубациони период код морбила износи 10 - 11 дана. Протиче без симптома, а у последњој трећини инкубационог периода болесник је инфективан. Након седам до 14 дана од изложености вирусу долази до појаве првих симптома у виду повишене температуре која достиже 38-40 Ц⁰, малаксалости, губитка апетита те симптома као што су хуњавица, кашаљ попут лавежа пса и грлобоља. Неријетко се јавља и упала очне вежњаче (коњунктивитис), а у крвној слици карактеристичан је смањен број леукоцита.Тек четвртог или петог дана болести долази до појаве карактеристичног осипа, што је својствено управо за оспице. Он се типично појављује прво иза ушију и на челу, а током сљедећа два или три дана захвата редом лице, врат, труп и екстремитете. Осип је пјегаст и ситноцрвен, по његовом избијању температура се обично спушта на нормалу. У уводном стадијуму болести специфична је појава Копликовог енантема (црвена мрља на слузници уста као сочиво) који се јавља и прије осипа. У осипном стадијуму јавља се серозна секреција из носа и очију, што се у медицини зове "плачна маска" – што је, такође, специфично за морбиле. Осип нестаје истим редом којим се и појавио. Након повлачења осипа, остају мрље које се перутају.

Дијагноза

Дијагноза морбила се поставља на основу анамнезе, епидемиолошких података, клиничке слике и тока болести. Међутим, потребна је серолошка дијагноза која је најпоузданија. Користе се инхибиција хемаглутинације (ИХ), реакција везивања комплемената (РВК), тест неутрализације као и ЕЛИСА тест који се ради 10 дана од инфекције када се јављају ИгМ антитијела. Промене у крвној слици су карактеристичне. Јавља се леукопенија са лимфоцитозом.

Када је обољела особа заразна за особе из окружења?
Обољела особа је заразна посљедњег дана инкубације (када је још без тегоба), 4 дана прије избијања и 4 дана након избијања осипе.

Могуће компликације

Комликације су чешће код дјеце млађе од 5 година и одраслих особа старијих од 20 година. То су: запаљење плућа (пнеумонија), запаљење средњег уха, дијареја, запаљење мозга и губитак вида. Запаљење плућа се јавља код сваке 20. обољеле особе и око 60% случајева смртних исхода настаје управо због ове комликације. Сваки хиљадити болесник добија запаљење мозга, док на 1000 обољелих са наведеном комликацијом долази до смртног исхода.

Лијечење

Специфично лијечење не постоји, а евентуалне бактеријске компликације лијече се одговарајућом антибиотском терапијом. Примењују се лијекови за смањење секреције из носа, коњуктива и ублажавање кашља. У случају настанка компликација користе се лекови у зависности од настале компликације. Неопходна је изолација болесника и примена хигијенско дијететског режима, мировање у постељи, исхрана богата витаминима и млијечним производима.

Превентивне мјере

Најбоља превенција морбила је вакцинација МРП вакцином која се даје у обавезном, редовном програму вакцинације дјеце. Вакцина се обавља у узрасту од навршених 12 мјесеци, а ревакцинација пред упис у основну школу (са 6 или 7 година).

 

Припремила: Милка Мрђа, ПР
Број отварања: 13609
Датум објаве: 11.05.2018.