Морбили - eпидемиолошка ситуација у Републици Српској, 8.5.2018.


У периоду од 06. 03. до 08. 05. 2018. године, Институту за јавно здравство Републике Српске је пријављено укупно 33 обољелих од морбила (мале богиње, оспице, крзамак).

У последњих 24 сата није било нових пријава оболијевања од морбила.

Обољели су до сада пријављени у следећим општинама: Бањалука 11, Источно Сарајево 6, Вукосавље 4, Модрича 3, Нови Град 2, Козарска Дубица 2, Лакташи 2, Власеница 1, Шамац 1, Пале 1.

Од укупног броја обољелих, 26 је у току болести било хоспитализовано у болницама Добој, Источно Сарајево, Приједор и Универзитетски клинички центар Републике Српске, од којих је четворо обољелих тренутно на лијечењу у Клиници за инфективне болести УКЦ Републике Српске, а сви остали (22) су отпуштени са лијечења.  


Дом здравља Бањалука је 03.05.2018 године, пријавио епидемију морбила на територији града Бањалука. Епидемија је проглашена због ширења морбила међу штићеницима ЈУ Дома “Рада Врањешевић” Бањалука, а до сада је регистровано укупно 11 обољелих.

Тренутно је четворо обољелих хоспитализовано у Клиници за инфективне болести УКЦ Републике Српске и сви су стабилног здравственог стања, а троје је током јучерашњег дана отпуштено са лијечења. Сви обољели из Дома су били невакцинисани или непотпуно вакцинисани прије појаве епидемије.

Од укупног броја обољелих од морбила у Републици Српској, 32 није вакцинисано или је непотпуно вакцинисано за своју доб или су непознатог вакциналног статуса. Једно дијете има податак да је вакцинисано првом дозом МРП вакцине, у складу са обавезним календаром вакцинације за његову доб и имало је лакшу клиничку слику морбила.

Након пријаве сумње свих случајева обољелих, хигијенско-епидемиолошке службе домова здравља гдје су обољели пријављени, у сарадњи са болницама (инфективни одјели) и Институтом за јавно здравство Републике Српске, су одмах предузели све потребне мјере за спречавање и сузбијање ширења епидемије.

Предузете мјере: пријава обољења, лијечење и изолација обољелих, лабораторијска потврда, епидемиолошко испитивање и анкетирање обољелих, надзор над контактима, провјера вакциналног статуса дјеце и омладине МРП вакцином, а затим вакцинација невакцинисаних, непотпуно вакцинисаних и лица без података о вакциналном статусу, пооштрен санитарно - хигијенски надзор у колективима за боравак дјеце и омладине, здравствено просвјећивање и редовно информисање путем медија.

Након пријаве епидемије морбила у Србији, односно погоршања епидемиолошке ситуације у окружењу, те постојања ризика за ширење епидемије у Републици Српској због ниског обухвата МРП вакцином, почетком мјесеца новембра 2017. године, Институт је свим домовима здравља и здравственим установама у приватном сектору доставио дописе са препорученим мјерама које се требају спроводити у циљу благовременог откривања и пријављивања обољелих од морбила и спречавања ширења болести.

Једна од најважнијих мјера је провјера вакциналних картона и вакцинација дјеце и омладине према обавезном календару, а потом вакцинација невакцинисаних  и непотпуно вакцинисаних МРП вакцином која штити од морбила, рубеоле и паротитиса.

Институт за јавно здравство Републике Српске ће и даље у наредном периоду у сарадњи са свим здравственим установама и другим релевантним институцијама, предузимати све потребне мјере за спречавање и сузбијање епидемије, и о томе редовно извјештавати јавност.

 

Припремила: мр сц. др Љубица Јандрић, спец. епидемиолог и мр сц. др Јела Аћимовић, спец. епидемиолог
Број отварања: 4865
Датум објаве: 08.05.2018.