Морбили - eпидемиолошка ситуација у Републици Српској, 4.5.2018.


У периоду од 06.03. до 04.05.2018. године, Институту за јавно здравство Републике Српске је пријављено укупно 31 особа обољела од морбила (мале богиње, оспице, крзамак), од којих је 21 лабораторијски потврђено. Обољели су пријављени у следећим општинама: Источно Сарајево 6, Вукосавље 4, Модрича 3, Нови Град 2, Козарска Дубица 2, Лакташи 2, Власеница 1, Шамац 1, Пале 1 и Бањалука 9.

Од укупног броја обољелих, 25 је у току болести хоспитализовано у болницама Добој, Источно Сарајево, Приједор и Универзитетско клинички центар Бањалука, од којих је 19 отпуштено из болнице, а 6 је тренутно на лијечењу у Клиници за инфективне болести УКЦ Републике Српске.


Дом здравља Бања Лука је јуче, 03.05.2018, пријавио епидемију морбила на територији града Бања Лука. Епидемија је проглашена због ширења морбила међу штићеницима ЈУ Дома “Рада Врањешевић” Бањалука, од којих је укупно девет до данас обољело од ове болести. Тренутно је шест обољелих штићеника Дома хоспитализовано у Клиници за инфективне болести УКЦ Републике Српске, један обољели је отпуштен из болнице, а двоје има блажу клиничку слику, због чега нису хоспитализовани (изоловани су од осталих штићеника Дома у посебној соби). Од шест тренутно хоспитализованих обољелих, пет има средње тешку клиничку слику, без компликација, а код једног обољелог се развила упала плућа. Свих девет обољелих су били невакцинисани или непотпуно вакцинисани прије избијања епидемије морбила у Дому.

Први случајеви обољелих од морбила у Републици Српској су у периоду пред појаву болести били у контакту са обољелим у Србији, гдје траје епидемија морбила, док код 2 случаја контакт са обољелим је остварен у Црној Гори.

Од укупног броја обољелих од морбила у Републици Српској, 30 није вакцинисано или је непотпуно вакцинисано за своју доб или су непознатог вакциналног статуса. Само једно дијете има податак да је вакцинисано првом дозом МРП вакцине, у складу са обавезним календаром вакцинације за његову доб.

Након пријаве сумње свих случајева обољелих, хигијенско-епидемиолошке службе домова здравља гдје су обољели пријављени, у сарадњи са болницама (инфективни одјели) и Институтом за јавно здравство Републике Српске, су одмах предузели све потребне мјере за спречавање и сузбијање ширења епидемије.

Предузете мјере: пријава обољења, лијечење и изолација обољелих, лабораторијска потврда, епидемиолошко испитивање и анкетирање обољелих, надзор над контактима, провјера вакциналног статуса дјеце и омладине МРП вакцином, а затим вакцинација невакцинисаних, непотпуно вакцинисаних и лица без података о вакциналном статусу, пооштрен санитарно - хигијенски надзор у колективима за боравак дјеце и омладине, здравствено просвјећивање и редовно информисање путем медија.

Након пријаве епидемије морбила у Србији, односно погоршања епидемиолошке ситуације у окружењу, те постојања ризика за ширење епидемије у Републици Српској због ниског обухвата МРП вакцином, почетком мјесеца новембра 2017. године, Институт је свим домовима здравља и здравственим установама у приватном сектору доставио дописе са препорученим мјерама које се требају спроводити у циљу благовременог откривања и пријављивања обољелих од морбила и спречавања ирења болести.

Једна од најважнијих мјера је провјера вакциналних картона и вакцинација дјеце и омладине према обавезном календару, а потом вакцинација невакцинисаних  и непотпуно вакцинисаних МРП вакцином која штити од морбила, рубеоле и паротитиса.

Институт за јавно здравство Републике Српске ће и даље у наредном периоду у сарадњи са свим здравственим установама и другим релевантним институцијама, предузимати све потребне мјере за спречавање и сузбијање епидемије, и о томе редовно извјештавати јавност.

 

Припремиле: мр сц. др Љубица Јандрић, спец. епидемиолог; мр сц. др Јела Аћимовић, спец. епидемиолог
Број отварања: 2451
Датум објаве: 04.05.2018.