Морбили - епидемиолошка ситуација у Републици Српској, 30.4.2018. год


У Репубици Српској, у периоду од 06. 03. до 30. 04. 2018. године, регистровано је укупно 23 обољелих од морбила (мале богиње, оспице, крзамак), а 21 је лабораторијски потврђено. Обољели су пријављени у следећим општинама: Источно Сарајево - 6, Вукосавље - 4, Модрича - 3, Нови Град - 2, Козарска Дубица - 2, Лакташи - 2, Власеница - 1, Шамац – 1, Пале – 1 и Бањалука -1. 

Нови обољели пацијент, у односу на последњу информацију, је са подручја општине  Бањалука (1), одрасла особа, 18 година, која је била у контакту са лицима из Србије.


Први случајеви обољелих су у периоду пред појаву болести били у контакту са обољелим у Србији гдје траје епидемија морбила, док код 2 случаја контакт са обољелим је остварен у Црној Гори.

Највећи број обољелих је регистрован у узрасним  групама 2 - 5 година (10) и 20-39 година (8), најмлађи обољели има 1 а најстарији 41 годину.

Од укупног броја обољелих 22 није вакцинисано или су непознатог вакциналног статуса, само једно дијете има податак да је вакцинисано првом дозом у складу са обавезним календаром.

Највећи број обољелих је имало средње тешку клиничку слику, 19 је хоспитализовано у болницама  Добој Источно Сарајево, Приједор и УКЦ Бања Лука.

Након пријаве сумње свих случајева обољелих, Хигијенско - епидемиолошке службе Домова здравља гдје су обољели пријављени у сарадњи са Болницама (инфективни одјели) и Институтом за јавно здравство Републике Српске су одмах предузели све потребне мјере за спречавање и сузбијање ширења епидемије. 
Предузете мјере: пријава обољења, лијечење и изолација обољелих, епидемиолошко испитивање и анкетирање обољелих, надзор над контактима, провјера вакциналног статуса дјеце и омладине МРП вакцином, а затим вакцинација невакцинисаних, непотпуно вакцинисаних и лица без података о вакциналном статусу, пооштрен санитарно - хигијенски надзор у колективима за боравак дјеце и омладине, здравствено просвјећивање и редовно информисање путем медија.

Након пријаве епидемије морбила у Србији, односно погоршања епидемиолошке ситуације у окружењу, ниског обухвата МРП вакцином у Републици Српској, почетком мјесеца новембра 2017. године, Институт је свим Домовима здравља и здравственим установама у приватном сектору доставио дописе са препорученим мјерама које се требају спроводити у циљу благовременог откривања и пријављивања обољелих од морбила. 
Једна од најважнијих је, провјера вакциналних картона и вакцинација дјеце и омладине према обавезном календару, а потом вакцинација невакцинисаних  и непотпуно вакцинисаних МРП вакцином која штити од морбила, рубеоле и паротитиса.

Институт за јавно здравство Републике Српске ће и даље у наредном периоду у сарадњи са свим здравственим установама и другим релевантним институцијама, предузимати све потребне мјере за спречавање и сузбијање епидемије, и о томе редовно извјештавати јавност.


Припремила: мр сц. др Љубица Јандрић, спец. епидемиолог
 
Број отварања: 4783
Датум објаве: 30.04.2018.