Eвропска/свјетска седмица имунизације, 23 – 29. април 2018. год.


Обиљежавање Европске/Свјетске седмице имунизацијe и ове године представља прилику за промовисање значаја вакцинације и добробити коју она представља за јавно здравље.

Имунизација спашава милионе живота и призната је као једна од најуспјешнијих и најисплативијих здравствених интервенција. Ипак, у свијету је више од 19 милиона невакцинисане или некомплетно вакцинисане дјеце, због чега су доведена у озбиљан ризик од  потенцијално фаталних болести. Од ове дјеце, свако десето никада није вакцинисано, а вјероватно никада није ни препознато од стране здравственог система.

 


У комбинацији са другим регионалним иницијативама и Свјетском седмицом имунизације, Европскa седмица имунизације 2018. ће се фокусирати на имунизацију као индивидуално право, те на заједничку одговорност да се побољша обухват имуниизацијом и да се постигне даљи напредак ка глобалним циљевима одрживог развоја. Уз слоган „Спријечити. Заштитити. Вакцинисати.“ Европска седмица имунизације ће бити обиљежена од 23. до 29. априла 2018. године. Циљ кампање је да се повећа обухват вакцинацијом подизањем свијести о значају имунизације међу родитељима и старатељима, здравственим радницима, доносиоцима одлука и медијима.

Свјетска седмица имунизације се обиљежава у периоду 24-30. априла 2018. Слоган Свјетске седмице имунизације „Заштићни заједно. Вакцине дјелују.“ („Protected Together, #VaccinesWork“) шаље поруку о циљу овогодишње кампање, да се постакне на већу акцију за имунизацију широм свијета, са посебним освртом на значај улоге коју свако може да игра у овим напорима, од донатора до појединаца.

У оквиру кампање Свјетске седмице имунизације, активности ће бити усмјерене ка:

  • наглашавању важности имунизације и недовољног глобалног обухвата вакцинацијом,
  • наглашавању значаја вакцинације и улагања у програме вакцинације,
  • истицању начина на који сви - од донатора до појединаца - могу и морају допринијети унапређењу вакцинације.

У Републици Српској, имунизација се обавља у складу са Политиком унапређивања здравља становништва у Републици Српској до 2020. године, Законом о заштити становништва од заразних болести и Правилником о имунизацији и хемопрофилакси против заразних болести.

Годишњим Програмом мјера за спречавање и сузбијање, елиминацију и ерадикацију заразних болести за подручје Републике Српске за 2018. годину дефинисан је календар обавезне вакцинације дјеце и омладине, која је бесплатна за сву дјецу и омладину која јој подлијежу.

Наведеним календаром наводи се обавеза вакцинације против десет заразних болести: туберкулоза, хепатитис Б, дифтерија, тетанус, пертусис (велики кашаљ), полиомијелитис (дјечија парализа), инфекције бактеријом Haemophylus influenzae tip б, морбили (крзамак, мале богиње), рубеола (црвенка) и заушњаци. Све су то заразне болести које се или јављају масовно или могу имати тешку клиничку слику, и имати за посљедицу инвалидитет (нпр. полиомијелитис може узроковати парализу, морбили могу довести до упале мозга, плућа или сљепоће, рубеола код трудница може довести до урођених деформација плода итд.) или чак смртни исход.

Поред систематске вакцинације дјеце и омладине, у Републици Српској је обавезна и вакцинација лица која су изложена повећаном ризику од настанка неких заразних болести. Тако је обавезна вакцинација против хепатитиса Б код здравствених радника, затим код лица која раде на одржавању чистоће у јавним комуналним предузећима, те лица која врше тетоважу, пирсинг и друге захвате који нарушавају интегритет коже.

Република Српска већ неколико година учествује у обиљежавању Европске/Свјетске седмице имунизације. Обиљежавање Европске/Свјетске седмице имунизације ове године је, због бројних активности, започето раније, одржавањем едукације из области имунизације 12. и 13. априла 2018. године у Бањој Луци. Организатор едукације је Институт за јавно здравство Републике Српске, уз подршку Министарства здравља и социјалне заштите у Влади Републике Српске и УНИЦЕФ-а.

Едукацији је присуствовало више од 120 педијатара, специјалиста породичне медицине и епидемиолога који обављају послове у вези са  имунизацијом дјеце у Републици Српској. Међународни експерти који су били предавачи на наведеној едукацији су проф. др Pierre Van Damme, Универзитет Antwerpen, Катедра за инфективне болести и вакцинологију; др сц. мед Срђа Јанковић, имунолог, Универзитетска дечија болница Тиршова, Београд и др Драгослав Поповић, специјалиста социјалне медицине, међународни здравствени консултант.

У току овогодишње седмице имунизације ће такође бити организована серија промотивних активности, које укључују обуке здравствених радника, предавања за студенте здравствене струке, конференцију за медије, промоцију имунизације кроз сарадњу са медијима, дистрибуцију здравствено-васпитног материјала и бројне друге активности.

 

Више информација о Европској недјељи имунизације може се добити на:

http://www.euro.who.int/en/media-centre/events/events/2018/04/european-immunization-week-2018

 

Припремила: мр сц. др Јела Аћимовић, спец. епидемиолог
Број отварања: 5964
Датум објаве: 19.04.2018.