Морбили - тренутна епидемиолошка ситуација у РС, 18.4.2018.


У Репубици Српској, у периоду од 06. 03. до 18. 04. 2018. године, регистровано је 22 обољелих од морбила (мале богиње, оспице, крзамак), а 20 је лабораторијски потврђено.

Обољели су пријављени у следећим општинама: Источно Сарајево - 6, Вукосавље - 4, Модрича - 3, Нови Град - 2, Козарска Дубица - 2, Лакташи - 2, Власеница - 1, Шамац - 1 и  Пале - 1.

Нови случајеви обољелих у односу на последњу информацију су са подручја општине  Лакташи (2), породични контакти, одрасла особа 37 година и дијете узраста од годину дана.


 

Први случајеви обољелих су у периоду пред појаву болести били у контакту са обољелим у Србији гдје траје епидемија морбила, док код 2 случаја контакт са обољелим је остварен у Црној Гори.

Највећи број обољелих регистрован је у узрасним  групама 2-5 година (10) и 20-29 година (4), најмлађи обољели има 1 а најстарији 41 годину.

Од укупног броја обољелих, 21 није вакцинисано или су непознатог вакциналног статуса, само једно дијете има податак да је вакцинисано првом дозом у складу са обавезним календаром.

Највећи број обољелих је имало средње тешку клиничку слику, 18 је хоспитализовано у болницама  Добој, Источно Сарајево, Приједор и УКЦ Бања Лука.

Након пријаве сумње свих случајева обољелих, хигијенско - епидемиолошке службе домова здравља гдје су обољели пријављени у сарадњи са болницама (инфективни одјели) и Институтом за јавно здравство Републике Српске одмах су предузели све потребне мјере за спречавање и сузбијање ширења епидемије.

Предузете мјере су: пријава обољења, лијечење и изолација обољелих, епидемиолошко испитивање и анкетирање обољелих, надзор над контактима, провјера вакциналног статуса дјеце и омладине МРП вакцином, а затим вакцинација невакцинисаних, непотпуно вакцинисаних и лица без података о вакциналном статусу, пооштрен санитарно - хигијенски надзор у колективима за боравак дјеце и омладине, здравствено просвјећивање и редовно информисање путем медија.

Након пријаве епидемије морбила у Србији, односно погоршања епидемиолошке ситуације у окружењу, ниског обухвата МРП вакцином у Републици Српској, почетком новембра 2017. године, Институт је свим домовима здравља и здравственим установама у приватном сектору доставио дописе са препорученим мјерама које се требају спроводити у циљу благовременог откривања и пријављивања обољелих од морбила.

Једна од најважнијих је, провјера вакциналних картона и вакцинација дјеце и омладине према обавезном календару од навршене 1 године до навршених 19 година живота, а потом вакцинација невакцинисаних  и непотпуно вакцинисаних МРП вакцином која штити од морбила, рубеоле и паротитиса.

Институт за јавно здравство Републике Српске ће и даље у наредном периоду у сарадњи са свим здравственим установама и другим релевантним институцијама, предузимати све потребне мјере за спречавање и сузбијање епидемије, и о томе редовно извјештавати јавност.

 

Припремила: мр сц. др Љубица Јандрић, спец. епидемиолог
Број отварања: 2440
Датум објаве: 18.04.2018.