Свјетски дан борбе против туберкулозе, 24. март


Свјетски дан борбе против туберкулозе обиљежава се 24. марта сваке године, с циљем да се скрене пажња јавности на туберкулозу, болест која и даље представља значајан здравствени проблем у већем дијелу свијета. На тај дан 1882. године је Роберт Кох објавио своје откриће узрочника туберкулозе, што је имало огроман значај, с обзиром да је у то вријеме ова болест харала Евопом и Америком.

 


Туберкулоза је заразна бактеријска болест узрокована бацилом туберкулозе (Micobacterium tuberculosis), који најчешће захвата плућа. Око једна трећина укупне свјетске популације је инфицирана бацилом туберкулозе. Само мали проценат заражених се разболи од туберкулозе, а ризик за разболијевање је много већи код особа са ослабљеним имуним системом. Тако особе које живе са HIV-ом имају 26 до 31 пута већу вјероватноћу да развију активну туберкулозу.

Туберкулоза се преноси путем капљица из грла и плућа особа које имају активно обољење респираторних органа узроковано овим бацилом. Симптоми активне туберкулозе плућа су: кашаљ (рјеђе са испљувком или крвљу), бол у грудима, слабост, губитак тјелесне тежине, повишена температура и ноћно знојење. Од туберкулозе најчешће оболијевају особе у директном контакту са обољелим, особе које живе у колективним и алтернативним смјештајима са лошим хигијенским условима живота, социјално угрожене категорије становништва, дјеца и старије особе, те особе са ослабљеним имуним системом. Ризик оболијевања од туберкулозе такође повећавају зависност од алкохола и/или дрога, пушење, шећерна болест, малигне болести, хронична бубрежна болест, дуготрајна имуносупресивна терапија, трансплантација органа или постојање инфекције HIV-ом. За лијечење туберкулозе користе се комбинације антибиотика (туберкулостатика), у периоду од шест мјесеци.

Упркос томе што је изљечива, туберкулоза је болест која се јавља епидемијски у већем дијелу свијета и данас је најсмртоноснија заразна болест. Према подацима Свјетске здравствене организације (СЗО), преко 4500 особа сваки дан у свијету умре због ове болести, углавном у земљама у развоју, у сиромашним и маргинализованим заједницама. Појава мултирезистентне туберкулозе (МДР-ТБ) представља велику пријетњу здравственој сигурности и значајно угрожава досадашње успјехе постигнуте у борби против туберкулозе.

За туберкулозу постоје дијагностички тестови и ефикасни лијекови, захваљујући којима је између 2000. и 2015. године спашено 49 милиона живота. Међутим, да би туберкулоза била искоријењена, потребни су већа посвећеност и довољна финансијска средства. СЗО је израдила Глобалну стратегију за превенцију, лијечење и контролу туберкулозе након 2015. године, чији циљ је смањење смртности од туберкулозе за 95% и смањење оболијевања од туберкулозе за 90% до 2030. године.

Обиљежавање Свјетског дана туберкулозе нам управо даје прилику да преиспитамо шта можемо да урадимо у даљој борби против туберкулозе. Ово је болест која може да погоди било коју особу, и потребно је да сви узму учешће у борби за њено искорјењивање, укључујући обољеле од туберкулозе, заједницу у којој живе, цивилно друштво, здравствене раднике, владе, приватни сектор и међународне партнере.

Тема Свјетског дана туберкулозе ове године „Траже се лидери за свијет ослобођен од туберкулозе“ фокусира се на посвећеност искоријењивању туберкулозе, како на политичком нивоу, на челу са шефовима држава и влада и министрима здравља, тако и на свим осталим нивоима, од градоначелника, гувернера, парламентараца и лидера заједница, до особа обољелих од ТБ, представника цивилног друштва, здравствених радника, невладиних организација и других партнера. Сви могу да буду лидери у свом окружењу у напорима да се туберкулозе искоријени.

У циљу борбе против туберкулозе, Република Српска спроводи активности у складу са Политиком унапређивања здравља становништва у Републици Српској до 2020. године, којом је дефинисано да се боља контрола туберкулозе обезбјеђује кроз осигуравање доступности здравствених услуга и интервенција заснованих на доказима, осјетљивим групама становништва. У складу са овим документом, као и са препорукама СЗО, припремљен је и, Одлуком Владе Републике Српске, усвојен Програм контроле туберкулозе у Републици Српској од 2013. до 2017. године. Програм представља документ којим се наводе активности и смјернице које имају за циљ смањење броја новообољелих од туберкулозе у Републици Српској.

Контрола туберкулозе у Републици Српској обавља се кроз рад здравствених установа, те кроз активности Фонда здравственог осигурања Републике Српске и Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске.

 

Припремила: Јела Аћимовић, спец. епидемиолог
Број отварања: 4900
Датум објаве: 21.03.2018.