Извјештај о надзору над инфлуенцом у 8. недјељи 2018. год.


Надзор над инфлуенцом за сезону 2017/2018. године, почео је у 40 недјељи 2017. године  а завршава са 20 недјељом 2018. године.

У 8. недјељи 2018. године, oд стране домова здравља пријављено је 3.964 обољелих од акутних респираторних инфекција (ARI), што је приближно исто у односу на претходну недјељу и 2021 обољења сличних грипи (ILI) (13% више у односу на 7.Н), и представља до сада највећи број седмичних пријава што се уклапа се у очекивани тренда јављања за овај период у сезони. Од почетка праћења сезоне, регистровано је укупно 48.983 акутних респираторних инфекција, и 17.877 обољења сличних грипи.


Посматрајући узрасну структуру обољелих од ILI инфекција, највећи број обољелих од је групама школске дјеце (5-14) и предшколске (0-4)  а најнижа у најстаријој узрасној групи (65 и >). Према регионалној дистрибуцији, највиша стопа инциденције ILI обољења у овој недјељи је у регији Бања Лука, Требиње, затим Источно Сарајево, а најнижа у регији Фоча.

У болницама Републике Српске у току 8. недјеље 2018. године пријављена су 22 случаја тешке акутне респираторне инфекције (SARI) што је највећи број пријављених у току једне недјеље до сада, од почетка надзора пријављено је укупно 110 обољелих, а смртни случајеви до сада нису регистровани.

Од почетка праћења сезоне са сентинел мјеста узет је укупно 91 узорак од обољелих од ILI и SARI, а резултати микробиолошке анализе су потврдили 38 (41%) позитивних случајева на вирусе инфлуенце тип А и тип B. Субтипизацијом позитивних узорака  утврђена су 2 позитивна на вирусе инфлуенце тип А (1-А Н1pdm09, 1-А H3) а 36 позитивних на вирус инфлуенце тип В/Yamagata, што је потпуно доминантан подтип вируса у овој сезони.

Према подацима Европског центра за контролу болести (ECDC) и Свјетске здравствене организације (SZO) активност грипе је широко распрострањена  у скоро свим земаља Европе, а интензитет активности се креће од средње до високе. Од укупног броја узетих узорака од обољелих са сентинел мјеста, 51% је било позитивно на вирусе грипа, што је нешто ниже у односу на претходну седмицу. Од укупног броја позитивних узорака, и даље доминира тип B (67%) у односу на тип А (33%).

Вакцинација против грипе комерцијалном вакцином у Институту за јавно здравство Републике Српске је завршена за лица која се вакцинишу према властитом избору. Ове сезоне забиљежена је већа заинтересованост становништва за вакцинацију против грипа, тако да су набављене количине потрошене у веома кратком року. Вакцинација за приоритетне категорије обољелих које имају право на бесплатну вакцину од стране Фонда здравственог осигурања Републике Српске је проведена у надлежним амбулантама педијатријске и породичне медицине припадајућих домова здравља.

Због очекиваног повећања оболијевања од свих респираторних инфекција и присутности вируса грипе у циркулацији, налазимо се у врху сезоне, с тим да се и даље очекује оболијевање од грипа и свих других респираторних инфекција.

У циљу контроле појаве, смањења преноса и ширења грипа и других респираторних инфекција у овом периоду неопходно је у континуитету проводити мјере за спречавање и сузбијање ових инфекција, а то су:

  • Провјетравање просторија више пута дневно
  • Избјегавање боравка у затвореном простору, већих скупова и блиских контаката са другим особама
  • Физичка активност прилагођена узрасту и боравак на чистом ваздуху, гардеробу прилагодити вањским временским приликама
  • Хигијенско дијететски режим, исхрана прилагођена узрасту и потребама, кориштење топлих напитака, са доста воћа и поврћа (витамин Ц)
  • Редовно прање руку топлом водом и сапуном
  • У случају појаве респиратоних  инфекција избјегавање кућних или болничких посјета
  • Приликом кашља и кихања кориштење папирних марамица а након сваке употребе одлагање на хигијенски начин
  • У случају појаве болести, уз симптоматску терапију потребно је мировање до потпуног опоравка, а у случају погоршања болести обавезно се јавити надлежном др медицине (породична, педијатарија).

 

На графикону 1. приказане су стопе инциденције ARI, ILI i SARI обољења по недјељама, на графикону 2. стопа инциденције ILI и регијама, а на графикону 3. резултати тестирања узетих узорака на вирусе грипа у сезони 2017/2018.

Графикон 1. Стопа инциденције ARI, ILI и SARI по недјељама у сезони 2017/2018

 

Графикон 2. Стопа инциденције ILI /100.000 по регијама у сезони 2017/2018.

 

Графикон 3. Резултати тестирања узорака у сезони 2017/2018.

 

Припремила: мр сц. др Љубица Јандрић, спец. епидемиолог

 
Број отварања: 4046
Датум објаве: 27.02.2018.