Извјештај о надзору над инфлуенцом у 6. недјељи 2018. год.


Надзор над инфлуенцом за сезону 2017/2018. године, је почео у 40 недјељи 2017. године  а завршава са 20 недјељом 2018. године.

У 6. недјељи 2018. године, oд стране домова здравља пријављено је 3.431 обољелих од акутних респираторних инфекција и 1.686 обољења сличних грипи (ILI), (нешто више у односу на претходну недјељу) што се уклапа се у очекивани тренда јављања за овај период у сезони. Од почетка праћења сезоне, регистровано је укупно 41.112 акутних респираторних инфекција, и 14.085 обољења сличних грипи. Према узрасној структури, највећи број обољелих од ILI инфекција је групама школске дјеце (5-14) и предшколске (0-4)  а најнижа у најстаријој узрасној групи (65 и >). Према регионалној дистрибуцији, највиша стопа инциденције ILI обољења у овој недјељи је у регији Требиње, Бања Лука, затим Источно Сарајево, а најнижа у регији Фоча.


У болницама Републике Српске у току 6. недјеље 2018. године пријављено је 14 случајева тешке акутне респираторне инфекције (SARI) што је исти број као и претходне недјеље, а од почетка надзора пријављено је укупно 79 обољелих, смртни случајеви нису регистровани.

Од почетка праћења сезоне са сентинел мјеста узето је укупно 69 узорака од обољелих од ILI и SARI, а резултати микробиолошке анализе су потврдили 27 (39%) позитивних случајева на вирусе инфлуенце тип А и тип B. Субтипизацијом позитивних узорака  утврђена су 2 позитивна на вирусе инфлуенце тип А (1-А Н1pdm09, 1-А H3) и 25 позитивних на вирус инфлуенце тип В/Yamagata, што је доминантан подтип вируса у овој сезони.

Према подацима Европског центра за контролу болести (ECDC) и Свјетске здравствене организације (SZO) активност грипе је и даље у порасту, интензитет је од средње до високе а географска дистрибуција је широко распрострањена  у највећем броју земаља. Од укупног броја узетих узорака од обољелих са сентинел мјеста, 57% је било позитивно на вирусе грипа, што је незнатно више у односу на претходну седмицу. Од укупног броја позитивних узорака, 66% је тип B (Yamagata, Victoria), 18% - тип А(Н1), 11% - тип A(H3), а 5% узорака је тип А нетипизован.

Вакцинација против грипе комерцијалном вакцином у Институту за јавно здравство Републике Српске је завршена за лица која се вакцинишу према властитом избору. Ове сезоне забиљежена је већа заинтересованост становништва за вакцинацију против грипа, тако да су набављене количине потрошене у веома кратком року. Вакцинација за приоритетне категорије обољелих које имају право на бесплатну вакцину од стране Фонда здравственог осигурања Републике Српске је проведена у надлежним амбулантама педијатријске и породичне медицине припадајућих домова здравља.

Због очекиваног значајног повећања оболијевања од свих респираторних инфекција и присутности вируса грипе у циркулацији, налазимо се у врху сезоне, с тим да се и даље очекује оболијевање од грипа и свих других респираторних инфекција.

У циљу контроле појаве и ширења грипа и других респираторних инфекција у овом периоду неопходно је у континуитету проводити све мјере за спречавање и сузбијање ових инфекција, а то су:

  • Провјетравање просторија више пута дневно
  • Избјегавање боравка у затвореном простору, већих скупова и блиских контаката са другим особама
  • Физичка активност прилагођена узрасту и боравак на чистом ваздуху
  • Хигијенско дијететски режим, исхрана прилагођена узрасту и потребама, кориштење топлих напитака, затим воћа и поврћа (витамин Ц)
  • Приликом кашља и кихања кориштење папирних марамица а након сваке употребе одлагање на хигијенски начин
  • Редовно прање руку топлом водом и сапуном
  • Избјегавање кућних или болничких посјета у случају респиратоних  инфекција
  • У случају појаве болести, уз симптоматску терапију потребно је мировање до потпуног опоравка, а у случају погоршања болести обавезно се јавити надлежном др медицине (породична, педијатарија).

На графикону 1. приказане су стопе инциденције ARI, ILI i SARI обољења по недјељама, на графикону 2. стопа инциденције ILI и регијама, а на графикону 3. резултати тестирања узетих узорака на вирусе грипа у сезони 2017/2018.

 

 Графикон 1. Стопа инциденције ARI, ILI и SARI по недјељама у сезони 2017/2018.

 

Графикон 2. Стопа инциденције ILI /100.000 по регијама у сезони 2017/2018.

 

Графикон 3. Резултати тестирања узорака у сезони 2017/2018.

 

Припремила: мр сц. др Љубица Јандрић, спец. епидемиолог
Број отварања: 4356
Датум објаве: 14.02.2018.