Извјештај о надзору над инфлуенцом у 5. недјељи 2018. год.


Надзор над инфлуенцом за сезону 2017/2018. године, је почео у 40 недјељи 2017. године  а завршава са 20 недјељом 2018. године.

У 5. недјељи 2018. године, oд стране домова здравља пријављено је 3.867 обољелих од акутних респираторних инфекција (АRI) (32% више у односу на претходну недјељу) и 1.432 обољења сличних грипи (ILI) (24% више у односу на претходну недјељу) што се   уклапа се у очекивани тренда јављања за овај период у сезони. Од почетка праћења сезоне, регистровано је укупно 37.681 акутних респираторних инфекција, и 12.399 обољења сличних грипи. Према узрасној структури, највећи број обољелих од ILI инфекција је групама предшколске (0-4) и школске дјеце (5-14), а најнижа у најстаријој узрасној групи (65 и >). Према регионалној дистрибуцији, највиша стопа инциденције ILI обољења у овој недјељи је у регији Бања Лука, затим Требиње и Источно Сарајево, а најнижа у регији Фоча.


У болницама Републике Српске у току 5. недјеље 2018. године пријављено је 14 случева тешке акутне респираторне инфекције (SARI) што је највећи и очекивани број у односу на претходне недјеље, а од почетка надзора пријављено је укупно 65 обољелих.

Од почетка праћења сезоне са сентинел мјеста узето је укупно 58 узорака од обољелих (ILI - 37,  SARI - 21), а резултати микробиолошке анализе су потврдили 19 позитивних случајева (10 - ILI, 9 - SARI) на вирусе инфлуенце тип А и тип B. Субтипизацијом позитивних узорака  утврђена су 2 позитивна на вирусе инфлуенце тип А (1- А Н1pdm09 и 1- А H3) и 17 позитивних на вирус инфлуенце тип В/Yamagata.

Према подацима Европског центра за контролу болести (ECDC) и Свјетске здравствене организације (SZO) активност грипе је порасту, интензитет је од ниске до средње а географска дистрибуција је широко распрострањена  у највећем броју земаља. Од укупног броја узетих узорака од обољелих са сентинел мјеста, 52% је било позитивно на вирусе грипа, што је слично у односу на претходну седмицу. Од укупног броја позитивних узорака, 65% је тип B (Yamagata, Victoria), 18% - тип А(Н1), 11% - тип A(H3), а 6% узорака је тип А без субтипизације.

Вакцинација против грипе комерцијалном вакцином у Институту за јавно здравство Републике Српске је завршена за лица која се вакцинишу према властитом избору. Ове сезоне забиљежена је већа заинтересованост становништва за вакцинацију против грипа, тако да су набављене количине потрошене у веома кратком року.  Вакцинација за приоритетне категорије обољелих које имају право на бесплатну вакцину од стране Фонда здравственог осигурања Републике Српске је проведена у надлежним амбулантама педијатријске и породичне медицине припадајућих домова здравља.

Због очекиваног значајног повећања оболијевања од свих респираторних инфекција и присутности вируса грипе у циркулацији, налазимо се у врху сезоне, с тим да се и даље очекује повећано оболијевање од грипа и свих других респираторних инфекција.

У циљу контроле појаве и ширења грипа и других респираторних инфекција у овом периоду неопходно је у континуитету проводити све мјере за спречавање и сузбијање ових инфекција, а то су:

  • Провјетравање просторија више пута дневно
  • Избјегавање боравка у затвореном простору, већих скупова и блиских контаката са другим особама
  • Физичка активност прилагођена узрасту и боравак на чистом ваздуху
  • Хигијенско дијететски режим, исхрана прилагођена узрасту и потребама, кориштење топлих напитака, затим воћа и поврћа (витамин Ц)
  • Приликом кашља и кихања кориштење папирних марамица а након сваке употребе одлагање на хигијенски начин
  • Редовно прање руку топлом водом и сапуном
  • Избјегавање кућних или болничких посјета у случају респиратоних  инфекција
  • У случају појаве болести, уз симптоматску терапију потребно је мировање до потпуног опоравка, а у случају погоршања болести обавезно се јавити надлежном др медицине (породична, педијатарија).

На графикону 1. приказане су стопе инциденције ARI, ILI i SARI обољења по недјељама, на графикону 2. стопа инциденције ILI и регијама, а на графикону 3. резултати тестирања узетих узорака на вирусе грипа у сезони 2017/2018.

 

Графикон 1. Стопа инциденције ARI, ILI и SARI/100.000 по недјељама у сезони 2017/2018.

Графикон 2. Стопа инциденције ILI /100.000 по регијама у сезони 2017/2018.

Графикон 3. Резултати тестирања узорака у сезони 2017/2018.

 

Припремила: мр сц. др Љубица Јандрић, спец. епидемиолог

 
Број отварања: 5314
Датум објаве: 06.02.2018.