Извјештај о надзору над инфлуенцом у 4. недјељи 2018. год.


У 4. недјељи 2018. године, oд стране домова здравља пријављено је 2.630 обољелих од акутних респираторних инфекција (АRI), и 1.112 обољења сличних грипи (ILI) што је пораст у односу на претходну недјељу и уклапа се у очекивани тренда јављања за овај период у сезони. Од почетка праћења сезоне, регистровано је укупно 33.814 акутних респираторних инфекција (АRI), и 10.936 обољења сличних грипи (ILI). Према узрасној структури, највећи број обољелих од ILI инфекција је групама предшколске (0-4) и школске дјеце (5-14), а најнижа у најстаријој узрасној групи (65 и >). Према регионалној дистрибуцији, највиша стопа инциденције ILI обољења у овој недјељи је у регији Бања Лука, затим Источно Сарајево и Требиње, а најнижа у регији Бијељина.


У болницама Републике Српске у току 4. недјеље 2018. године пријављено је 8 случаја тешке акутне респираторне инфекције (SARI), који захтијевају хоспитализацију, а од почетка сезоне пријављено је укупно 51 обољелих.

Од почетка праћења сезоне са сентинел мјеста, узето је укупно 52 узорака од обољелих (ILI - 35,  SARI - 17), а резултати микробиолошке анализе су потврдили 13 позитивних случајева (8 - ILI, 5 - SARI) на вирусе инфлуенце. Субтипизацијом позитивних узорака  утврђено је 1 позитиван вирус инфлуенце тип А (Н1)pdm09, 1 позитиван вирус инфлуенце А(H3) и 11 позитивних на вирус инфлуенце тип В/Yamagata. Остали анализирани узорци су били негативни.

Према подацима Европског центра за контролу болести (ECDC) и Свјетске здравствене организације (SZO) интензитет активности грипе је порасту у земљама источне Европе, а географска дистрибуција је широко распрострањена  у већини земаља. Од укупног броја узетих узорака од обољелих са сентинел мјеста, 52% је било позитивно на вирусе грипа, што је нешто више у односу на претходну седмицу. Од укупног броја позитивних узорака, 61,9% је тип B (Yamagata, Victoria), 13,3% - тип А(Н1), 8% тип A(H3), а 16,7% узорака је тип А без субтипизације.

Вакцинација против грипе комерцијалном вакцином у Институту за јавно здравство Републике Српске је завршена за лица која се вакцинишу према властитом избору. Ове сезоне забиљежена је већа заинтересованост становништва за вакцинацију против грипа, тако да су набављене количине потрошене у веома кратком року.  Вакцинација за приоритетне категорије обољелих које имају право на бесплатну вакцину од стране Фонда здравственог осигурања Републике Српске је проведена у надлежним амбулантама педијатријске и породичне медицине припадајућих домова здравља.

Због извјесног очекиваног повећања интензитета активности и присутности вируса грипе у циркулацији, нестабилних временских прилика (осцилација температура), и даље се очекује повећано оболијевање од грипа и свих других респираторних инфекција.

У циљу контроле појаве и ширења грипа и других респираторних инфекција у овом периоду неопходно је у континуитету проводити све мјере за спречавање и сузбијање ових инфекција, а то су:

  • Провјетравање просторија више пута дневно
  • Избјегавање боравка у затвореном простору, већих скупова и блиских контаката са другим особама
  • Физичка активност прилагођена узрасту и боравак на чистом ваздуху
  • Хигијенско дијететски режим, исхрана прилагођена узрасту и потребама, кориштење топлих напитака, затим воћа и поврћа (витамин Ц)
  • Приликом кашља и кихања кориштење папирних марамица а након сваке употребе одлагање на хигијенски начин
  • Редовно прање руку топлом водом и сапуном
  • Избјегавање кућних или болничких посјета у случају респиратоних  инфекција
  • У случају појаве болести, уз симптоматску терапију мировати до потпуног опоравка, а у случају погоршања болести обавезно се јавити надлежном др медицине (породична, педијатарија).

На графиконима 1. и 2. је приказана стопа инциденције  ILI обољења по недјељама и регијама,  на графикону 3. стопа инциденције  SARI обољења по недјељама, а на графикону 4. резултати тестирања узорака у сезони 2017/2018.

 

Графикон 1. Стопа инциденције ILI /100.000 по недјељама у сезони 2017/2018.

Графикон 2. Стопа инциденције ILI /100.000 по регијама у сезони 2017/2018.

Графикон 3. Стопа инциденције SARI /100.000 по недјељама у сезони 2017/2018.

Графикон 4. Резултати тестирања узорака у сезони 2017/2018.

 

Припремила: мр сц. др Љубица Јандрић, спец. епидемиолог
Број отварања: 2749
Датум објаве: 01.02.2018.