Извјештај о надзору над инфлуенцом у 51. недјељи


Надзор над инфлуенцом за сезону 2017/2018. године, је почео у 40 недјељи 2017. године  а завршава са 20 недјељом 2018. године.

У 51. недјељи 2017. године, регистрован је очекивани број респираторних обољења. Од стране домова здравља пријављено је  2015  обољелих од акутних респираторних инфекција (АRI), што је нешто већи број у односу на претходну недјељу, и 607 обољења сличних грипи (ILI). Од почетка сезоне, регистровано је укупно 22.499 акутних респираторних инфекција (АRI), и 7.072 обољења сличних грипи (ILI). Према узрасној структури највећи број обољелих од ILI инфекција је групама предшколске (0-4) и школске дјеце (5-14), а најнижа у најстаријој узрасној групи (65 и >). Највиша стопа инциденције ILI обољења је у регији Источно Сарајево, затим Бања Лука и Требиње, а најнижа у регији Бијељина.


У болницама Републике Српске у току 51 седмице пријављена су три случаја тешке акутне респираторне инфекције (SARI), који захтијевају хоспитализацију, а од почетка сезоне пријављено је укупно 22 обољелих.

Од почетка сезоне, узето је укупно 32 узорака обољелих од ИЛИ и САРИ инфекција са сентинел мјеста, а резултати микробиолошке анализе су били негативни на вирусе инфлуенце.

Према подацима Европског центра за контролу болести (ECDC) и Свјетске здравствене организације (SZO) интензитет активности грипе је и даље на ниском нивоу али је географска раширеност у порасту у земљама западне Европе, Скандинавији и Турској. Од укупног броја узетих узорака од обољелих са сентинел мјеста, 26% је било позитивно на вирус грипа, што је значајно више у односу на претходну седмицу. Од укупног броја позитивних узорака, највећи постотак (62%)је тип B/Yamagata и Victoria, затим тип A(H1N1)pdm09 (19%), а 15%  је тип A(H3N2).

Вакцинација против грипе комерцијалном вакцином у Институту за јавно здравство Републике Српске је завршена за лица која се вакцинишу према властитом избору. Ове сезоне забиљежена је већа заинтересованост становништва за вакциноцију против грипа, тако да су набављене количине потрошене у веома кратком року.  Вакцинација за приоритетне категорије обољелих које имају право на бесплатну вакцину од стране Фонда здравственог осигурања Републике Српске се спроводи у надлежним амбулантама педијатријске и породичне медицине припадајућих домова здравља се приводи крају.

Без обзира што су респираторне инфекције са ниским интензитетом јављања, због зимских услова и нестабилних временских прилика (осцилација температура), очекује се повећано оболијевања од свих респираторних инфекција и грипа.

У циљу заштите од настанка и ширења грипа и других респираторних инфекција неопходно је у континуитету проводити опште превентивне мјере, односно примјењивати мјере колективне и личне хигијене као што су:

  • Провјетравање просторија више пута дневно
  • Избјегавање боравка у затвореном простору, већих скупова и блиских контаката са другим особама
  • Физичка активност прилагођена узрасту и боравак на чистом ваздуху
  • Хигијенско дијететски режим, исхрану прилагодити узрасту и потребама, користити више топлих напитака, затим воћа и поврћа (витамин Ц)
  • Приликом кашља и кихања кориштење папирних марамица а након сваке употребе одлагање на хигијенски начин
  • Редовно прање руку топлом водом и сапуном
  • Избјегавање кућних или болничких посјета код респиратоних  инфекција
  • У случају појаве болести, уз савјет и препоруку љекара мировати до потпуног опоравка.

Припремила: мр сц. др Љубица Јандрић, спец. епидемиолог
Број отварања: 4980
Датум објаве: 27.12.2017.