Извјештај о надзору над инфлуенцом у 50. недјељи (11.12. - 17.12.2017.)


Надзор над инфлуенцом за сезону 2017/2018. годину је почео у 40 недјељи 2017. године  а завршава са 20 недјељом 2018 године.

У 50. недјељи 2017. године, биљежи се уобичајен ниво респираторних обољења, тако да је  од стране домова здравља пријављено је укупно 1586 акутних респираторних инфекција (АRI) и 607 обољења сличних грипи (ILI). Од почетка сезоне, тачније од 40. недјеље укупно је регистровано 20.484 акутних респираторних инфекција (АRI), a обољења сличних грипи (ILI) пријављено je 6.466. Према узрасној структури највећи број обољелих од болести сличних грипи је групама предшколске (0-4) и школске дјеце (5-14). Највиша стопа инциденције ILI обољења је у регији Бања Лука, затим Добој и Источно Сарајево, а најнижа у регији Фоча.


У болницама Републике Српске у току седмице су пријављена три случаја тешке респираторне инфекције (SARI), који је захтијевају хоспитализацију, а од почетка сезоне пријављено је укупно 19 обољелих.

Од почетка сезоне, узето је укупно 30 узорака о обољелих од ИЛИ и САРИ инфекција са сентинел мјеста, а након микробиолошке анализе сви су били негативни на вирусе инфлуенце.

Према подацима Европског центра за контролу болести (ECDC) и Свјетске здравствене организације (SZO) активност грипе у Европским земљама је са ниским интензитетом. Од укупног броја узетих узорака од обољелих са сентинел мјеста, 11% је било позитивно на вирус грипа. Од укупног броја позитивних узорака највећи постотак је тип B/ Yamagata и Victoria 60%, Тип A(H3N2) 18% и Тип A(H1N1)pdm09 16%, док 6% је тип А који није класификован.

Вакцинација против грипе комерцијалном вакцином у Институту за јавно здарвство Републике Српске завршена је за лица која се вакцинишу према властитом избору. Ове сезоне забиљежена је већа заинтересованост становништва за вакцинацију против грипа, тако да су набављене количине потрошене у веома кратком року.  Вакцинација за приоритетне категорије обољелих које имају право на бесплатну вакцину од стране Фонда здравственог осигурања Републике Српске проводи се у надлежним амбулантама педијатријске и породичне медицине припадајућих домова здравља се приводи крају.

Без обзира што су респираторне инфекције са ниским интензитетом јављања, због зимских услова и нестабилних временских прилика (осцилација температура), очекује се повећано оболијевања од свих респираторних инфекција и грипа.

У циљу заштите од настанка и ширења грипа и других респираторних инфекција неопходно је у континуитету проводити опште превентивне мјере, односно примјењивати мјере колективне и личне хигијене као што су:

  • Провјетравање просторија више пута дневно
  • Избјегавање боравка у затвореном простору, већих скупова и блиских контаката са другим особама
  • Физичка активност прилагођена узрасту и боравак на чистом ваздуху
  • Хигијенско дијететски режим, исхрану прилагодити узрасту и потребама, користити више топлих напитака, затим воћа и поврћа (витамин Ц)
  • Приликом кашља и кихања кориштење папирних марамица а након сваке употребе одлагање на хигијенски начин
  • Редовно прање руку топлом водом и сапуном
  • Избјегавање кућних или болничких посјета код респиратоних  инфекција
  • У случају појаве болести, уз савјет и препоруку љекара мировати до потпуног опоравка

 

Припремила: мр сц. др Љубица Јандрић, спец. епидемиолог
Број отварања: 3253
Датум објаве: 25.12.2017.