Препоруке грађанима и исхрана у љетном периоду


Институт за јавно здравство Републике Српске подсјећа грађане да се придржавају мјера личне заштите за вријеме љетних мјесеци, а посебно у вријеме веома високих темперaтура. Правилном исхраном се спречава претјерано знојење и омогућава  надокнада свих  губитака тјелесне течности и електролита, уз оптималан енергетски унос, а самим тим  обезбјеђено је  правилно функционисање организма, успостављање правилног метаболизма  и умањени  су штетни стресни утицаји љетњих високих температура. 

Љети треба тежити лакшим, нискокалоричним намирницама, првенствено воћу и поврћу или мијешаним салатама. С друге стране, риба, бијело месо, производи од интегралног брашна пшенице, интегрална рижа и кукуруз пуно боље одгoварају сваком  организму.


Осим правилног избора намирница храна коју конзумирамо мора бити и здравствено безбједна  како би се спријечила појава болести које се преносе храном (тровања храном). Висока температура код нехигијенске припреме или неправилног складиштења хране убрзава њено кварење.  Посебно то вриједи за излетнике у природи и организаторе роштиља, као и за све љубитеље колача. Свјежа јаја су посебно осjетљива на високе температуре, као и разне саламе, свјежи сиреви, паштете, кремови, мајонеза и слично.

Опширније прочитајте овдје.




Број отварања: 2252
Датум објаве: 23.06.2023.