Свјетски дан рециклаже - 18. март


Тема Свјетског дана рециклаже ове године је „Креативна иновација“. Када је у питању рециклажа, сви морамо бити креативни. Да бисмо то учинили ефикасно, морамо размишљати изван досадашњих оквира нашег понашања. Стављање материјала за рециклирање у канту није довољно – морамо бити проактивни и пронаћи нове начине за смањење отпада, поновну употребу и рециклирање.

 


Укључење у рециклажу је један од начина на који можете бити креативни и иновативни у својим напорима за рециклирање. То укључује претварање отпада у нешто креативно и корисно. На примјер, можете прерадити фармерке у пресвлаку за јастук или мајицу у торбу. Upcycling нуди бескрајне могућности, стога будите креативни!

Компостирање је још један иновативан начин рециклирања. Компостирањем отпада од хране можете обогатити тло у врту хранљивим материјама и смањити бацање хране. Можете компостирати код куће користећи једноставну канту. Без обзира на то, рециклирање је одличан начин да се помогне окружењу. Обећајмо Свјетског дана рециклаже да ћемо бити креативнији и иновативнији када је у питању рециклажа.

Сада је вријеме за дјеловање. Тако шаљете поруку остатку планете придруживањем Глобалном дану рециклирања 18. марта 2023. године. Такође, помажете људима да шире своје идеје. Придружите се кампањама које су широм свијета присутне (рециклирање одјеће, папира, стакла, пластика, електронског и другог отпада) како би својим активностима били мотивација за људе из вашег окружења. Ово се нарочито односи на особе које организују едукације ученика  о значају рециклаже, смишљеним куповинама уводе  еколошки прихватљиве  предмете, врше примарну селекцију отпада у свакодневном животу при одлагању отпада и управљају отпадом у складу са 3Р  (Reduce, Reuse, Recyle - смањење стварања, поновно коришћење и издвајање комерцијалног рециклабилног отпада).

У колико ситуација сте се суочили са овим проблемом? Хоће ли количина смећа коју бацате сваки дан  штетити човјековој околини?  Да, дефинитивно хоће. О важности овога већ је детаљно размотрено. Много је разлога  зашто је рециклирање добро  за планету. Рециклирање је важно јер помаже у борби против  глобалног загријавања. Смањује емисије угљеника, а истовремено штити природну човјекову околину.

Извор:www.globalrecyclingfoundation.org

Припремила: Др Душанка Данојевић, спец. хигијене и здравствене екологије

 
Број отварања: 1571
Датум објаве: 14.03.2023.