Морбили


Морбили (мале богиње) су респираторно обољење високе контагиозности, углавном дјечијег узраста. Извор инфекције је искључиво човјек оболио од морбила у почетним данима обољења и појаве осипа.  Мале богиње карактерише осип који прати изразито висока температура, кашаљ, коњуктивитис, увећање јетре, слезине, лимфних чворова, упала плућа и бронхија. Компликације које могу настати су бројне, од лакших до тежих, а укључују: тешке упале плућа са неизвјесним током, менингоенцефалитис (упала можданих опни и мозга), конвулзије, едем мозга и касне манифестације склерозантног оштећења свих можданих структура.  Уколико се трудница зарази са малим богињама, може доћи до спонтаног побачаја, пријевременог порођаја, као и настанка оштећења плода. 


Специфична терапија за ово обољење не постоји, што још једном истиче важност и неопходност редовне вакцинације дјеце и упозоравање родитеља какве су посљедице пропуштања вакцинације како против свих заразних болести, тако и против малих богиња.

У срединама са ниским социо-економским стандардом, гдје није уведена вакцинација против ове заразне болести, годишње умире више стотина хиљада дјеце од малих богиња и њених компликација. Важно је напоменути да више од 14% свјетског морталитета дјеце чине болести које су се могле спријечити вакцинацијом. Пошто се ради о обољењу за које не постоји природна отпорност, једини начин да се развије имунитет против ове заразне болести је или вакцинацијом МРП или преболијевањем. Из тог разлога, све особе које су вакцинисане и ревакцинисане  МРП вакцином немају ризик од оболијевања.

Правилником о имунизацији и хемопрофилакси против заразних болести у Републици Српској одређена је обавезна имунизација против више заразних болести, а између осталих и против малих богиња, заушњака и рубеле. У редовном календару вакцинације у Републици Српској, МРП вакцина (мале богиње, заушњаци и рубела) се прима са навршених 12 мјесеци, а ревакцинација је са 6 година, односно прије поласка у школу.  Разлог појаве случајева овог обољења, а посебно  епидемијског јављања су управо пропусти у вакцинацији. Зато је важно истаћи да је вакцинација најефикаснији, најбезбједнији и најјефтинији начин спречавања настанка заразних болести.

Приликом уписа дјетета у вртић или основну школу обавезно је приложити доказ надлежног дома здравља да је дијете уредно вакцинисано, односно ако није вакцинисано, да постоје трајне контраиндикације за вакцинацију против одређене заразне болести.

Пандемија COVID-19, односно примjена медицинских и немедицинских мjера превенције, несумњиво је утицала и на кретање других заразних болести у Европи, укључујући и мале богиње (морбили). Према подацима СЗО и Европског центра за контролу болести (ECDC), биљежи се пораст броја случајева морбила током 2022. године у односу на 2021. годину. Закључно са септембром прошле године, регистровано је 555 случајева морбила у 27 земаља Европе, док је 2021. године регистровано 160 случајева. Према подацима ECDC-a, од почетка 2023. године региструју се обољели у Њемачкој и Италији. С обзиром да је у Србији регистровано више десетина случајева морбила, проглашена је епидемија на територији општине Смедерево, није искључена могућност појаве морбила у епидемијској форми и у Републици Српској, имајући у виду да је обухват МРП вакцином у 2021. години у неким регијама чак испод 60%.

Институт за јавно здравство Републике Српске свакодневно прати појаву и кретање заразних болести на подручју Републике Српске. Институт, такође врши дијагностику појединих осипних болести (морбили, рубела) у Служби за микробиологију – Референтна  лабораторија за морбиле и рубелу.

 

Припремила: доц. др Нина Родић Вукмир, начелник Службе за епидемиологију
Број отварања: 2454
Датум објаве: 27.01.2023.