Нови подтип вируса корона - Kракен


XBB.1.5 (Кракен неформално) је подтип SARS-CoV-2  соја XBB, представља мутацију омикрона, тренутно доминантног соја корона вируса у свијету. XBB.1.5 је „рекомбинантна" мутација што значи да садржи генетски материјал из различитих подтипова корона вируса. Научници за садa претпостављају да је ова варијанта отпорнија на имунолошки систем од других подваријанти омикрона. Такође, више је заразна од других сојева, јер има додатну мутацију због које се боље веже за ћелије.

Најзаразнији је од свих досадашњих подтипова и тренутно се процјењује да има велики напредак у расту у односу на претходно циркулишуће сојеве у Сјеверној Америци (109%) и Европи (113%), иако су те процјене значајно неизвјесне. Процјењује се да је више од 40% инфекција у Сједињеним Америчким Државама узроковано сојем XBB.1.5, што га чини доминантним подтипом у земљи.


Постоји ризик да би ова варијанта могла имати све већи ефекат на број случајева COVID-19 у ЕУ/ЕЕА , али не у мјесецу који слиједи јер је варијанта тренутно присутна само на врло ниским нивоима у ЕУ/ЕЕА.

Постоје ране назнаке у САД-у да XBB.1.5 није смртоноснији од других мутација омикрона. Такође, заражене особе углавном имају симптоме сличне прехлади, као што је цурење из носа, грлобоља, кашаљ и зачепљеност, али је мања вјероватноћа да ће имати неке озбиљније симптоме, као што су висока температура, гушење, различите компликације и болничко лијечење. То се посебно односи на особе које су у потпуности примиле вакцине и/или имају већ постојећи имунитет изграђен од прележане инфекције COVID-ом у прошлости.

Доц. др сц. мед. Нина Родић Вукмир, начелник Службе за епидемиологију у Институту за јавно здравство Републике Српске
Број отварања: 2140
Датум објаве: 11.01.2023.