Недјеља борбе против туберкулозе, 14-21. септембар


Недјеља борбе против туберкулозе се обиљежава средином септембра сваке године, са циљем подизања свијести становништва о туберкулози као заразној болести која и даље представља здравствени проблем у већем дијелу свијета те о значају превенције и правовременог лијечења ове болести.


Туберкулоза је заразна бактеријска болест узрокована бацилом туберкулозе (Micobacterium tuberculosis), који најчешће захвата плућа. Око једна трећина укупне свјетске популације је инфицирана бацилом туберкулозе. Само мали проценат заражених се разболи од туберкулозе, а ризик за разболијевање је много већи код особа са ослабљеним имуним системом. Тако особе које живе са HIV-ом имају 26 до 31 пута већу вјероватноћу да развију активну туберкулозу.

Туберкулоза се преноси путем капљица из грла и плућа особа које имају активно обољење респираторних органа узроковано овим бацилом. Симптоми активне туберкулозе плућа су: кашаљ (рјеђе са испљувком или крвљу), бол у грудима, слабост, губитак тјелесне тежине, повишена температура и ноћно знојење. Од туберкулозе најчешће оболијевају особе у директном контакту са обољелим, особе које живе у колективним и алтернативним смјештајима са лошим хигијенским условима живота, социјално угрожене категорије становништва, дјеца и старије особе, те особе са ослабљеним имуним системом. Ризик оболијевања од туберкулозе такође повећавају зависност од алкохола и/или дрога, пушење, шећерна болест, малигне болести, хронична бубрежна болест, дуготрајна имуносупресивна терапија, трансплантација органа или постојање инфекције HIV-ом. За лијечење туберкулозе користе се комбинације антибиотика (туберкулостатика), у периоду од шест мјесеци.

Упркос томе што је изљечива, туберкулоза је болест која се јавља епидемијски у већем дијелу свијета и данас је најсмртоноснија заразна болест. Према подацима Свјетске здравствене организације (СЗО), око 4000 особа сваки дан у свијету умре због ове болести, углавном у земљама у развоју, у сиромашним и маргинализованим заједницама. За ову болест постоје дијагностички тестови и ефикасни лијекови, захваљујући којима је између 2000. и 2015. године спашено 49 милиона живота. Међутим, да би туберкулоза била искоријењена, потребни су већа посвећеност и довољна финансијска средства. СЗО је израдила Глобалну стратегију за превенцију, лијечење и контролу туберкулозе након 2015. године, чији циљ је смањење смртности од туберкулозе за 95% и смањење оболијевања од туберкулозе за 90% до 2030. године. 

Обиљежавање Недјеље борбе против туберкулозе нам управо даје прилику да преиспитамо шта можемо да урадимо у даљој борби против туберкулозе. Ово је болест која може да погоди било коју особу, и потребно је да сви узму учешће у борби за њено искорјењивање, укључујући обољеле од туберкулозе, заједницу у којој живе, цивилно друштво, здравствене раднике, владе, приватни сектор и међународне партнере.

Носилац активности обиљежавања Недјеље борбе против туберкулозе у Републици Српској је Црвени крст Републике Српске, у сарадњи са докторима и осталим медицинским радницима здравствених установа Републике Српске. У циљу борбе против туберкулозе, Република Српска спроводи активности у складу са Политиком унапређивања здравља становништва у Републици Српској до 2020. године, којом је дефинисано да се боља контрола туберкулозе обезбјеђује кроз осигуравање доступности здравствених услуга и интервенција заснованих на доказима, осјетљивим групама становништва. У складу са овим документом, као и са препорукама СЗО, припремљен је и, Одлуком Владе Републике Српске, усвојен Програм контроле туберкулозе у Републици Српској од 2013. до 2017. године. Програм представља документ којим се наводе активности и смјернице које имају за циљ смањење броја новообољелих од туберкулозе у Републици Српској.

Контрола туберкулозе у Републици Српској обавља се кроз рад здравствених установа, те кроз активности Фонда здравственог осигурања Републике Српске и Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске.

Према подацима Института за јавно здравство, у Републици Српској је у току 2016. године од туберкулозе обољело 306 особа. У току 2015. године су у Републици Српској пријављене 353, а у току 2014. године 382 новообољеле особе.

 

Текст припремила: мр сц. мед. др Јела Аћимовић, епидемиолог
Број отварања: 3025
Датум објаве: 11.09.2017.