Вакцинација против грипе у Институту почиње 26. октобра


У Институту за јавно здравство Републике Српске од сутра, 26. 10. 2022. године, почиње вакцинација против грипе за сезону 2022/23. Тим поводом данас је у Институту одржана конференција за медије на којој је истакнуто да се ради о вакцинама против грипе, које смо имали и претходних година, односно у питању је четворовалентна вакцина произвођача Санофи-Пастер.


Помоћник директора за медицинска питања у Институту, др Јела Аћимовић изјавила је да је набављено 20.000 доза ове вакцине за потребе вакцинације оних категорија становништва које имају право на бесплатну вакцинацију. Институт је обезбиједио и 3.500 доза вакцина за оне особе које немају право на бесплатну вакцинацију, а желе да се вакцинишу. Ова количина је набављена у складу са потрошњом претходних година. Аћимовић је нагласила да је у Институту испоручено 10.000 доза, док би остатак требало да стигне почетком следеће седмице. Домови здравља, од сутра ће почети преузимати вакцине из Института. Она је позвала све грађане који имају право на бесплатну вакцинацију да се већ сада јаве свом породичном љекару како би заказали термин на вријеме. Што се тиче вакцинације у Институту, Аћимовић је изјавила да ће се она вршити сваки радни дан и суботом од 08.00 до 14.00 часова. Напоменула је да је цијена вакцине иста као и прошле године и износи 28 КМ.

Начелник службе за епидемиологију др Нина Родић Вукмир, изјавила је да је надзор над грипом почео у 40. недјељи ове године и завршава се са 20. недјељом следеће године. У овај надзор укључени су сви домови здравља и све болнице у Републици Српској. Она је нагласила, да до сада, од узорака који су пристигли кроз сентинел надзор, који представља посебну врсту надзора и који се ради по одређеном обрасцу, није било позитивних узорака на инфлуенцу у референтној лабораторији за инфлуенцу у Институту. Родић Вукмир је истакла да је вакцинација најважнија мјера превенције свих заразних болести па тако и грипе. Међутим, додала је да су ту и друге мјере, као што су избјегавање великих скупова, великих догађаја, поготово хронични болесници са више обољења, старије особе, дјеца која имају одређена стања која доводе до поремећаја имунитета. Веома је важно провјетравање просторија, редовно прање руку топлом водом и сапуном. Родић Вукмир је посебно нагласила да је за општу и здравствену културу битно да када смо болесни не идемо у посјете пријатељима, породици ни болесницима када су посјете омогућене. Важно је да будемо лично одговорни и да уколико примјетимо да имамо симптоме, останемо код куће док не оздравимо, рекла је Родић вукмир и додала да пораст броја обољелих можемо очекивати крајем децембра и почетком јануара, када инфлуенца почиње да циркулише на нашем поднебљу.
Број отварања: 2131
Датум објаве: 25.10.2022.