Oдржана завршна конференција 6. фазе иницијативе "Школе/предшколске установе пријатељи правилне исхране".


У Бањалуци је данас одржана завршна конференција 6. фазе иницијативе "Школе/предшколске установе пријатељи правилне исхране".
Том приликом национални координатор за храну и исхрану Републике Српске и координатор пројекта Драгана Стојисављевић истакла да се на програму правилне исхране са предшколским и школским установама у Републици Српској интензивно радило кроз протекле двије године. Она је рекла да је шестом фазом потврђено да се налазе на правом путу с пројектом и да је далеко већи број предшколских установа које ће стећи звање "предшколска установа пријатељ правилне исхране". Стојисављевићева је рекла да је програм пилотиран и у основним школама и да је показао добре разултате, те отворио нова врата у вези са унапређењем исхране дјеце школске доби, стварајући партнерство између предшколских и школских установа у побољшању исхране најмађих.Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић рекао је да је иницијатива "Школе/предшколске установе пријатељи правилне исхране" први прави интерсекторски пројекат чији је циљ правилна исхрана дјеце у образовним установама и промоција здравља. Шеранић је истакао да је поносан на овај пројекат јер заступа и реализује идеју на којој ради Министарство здравља, а то је да питање здравља није питање само ресорног него и других министарстава. Уз пуну подршку Министарства просвјете и културе, њихових установа, Уницефа и Института за јавно здравство Српске у фази смо да можемо да наставимо даље активности који се уклапају у Акциони план за превенцију и контролу масовних незаразних болести у Републици Српској до 2026. године, који је усвојен 2019. године, рекао је Шеранић новинарима.

Шеранић је рекао да је вриједност овог програма у томе што брине о дјеци у вртићима и школама, те што се ради и са родитељима. Он је изразио наду да ће кроз овакве активности бити настављен рад на очувању здравља у Републици Српској, додавши да ће дати пуну подршку свим активностима на том пољу.

Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић истакла је да се кроз пројекат правилне исхране дјеце предшколског и основношколског баве правим вриједностима. Она је рекла да су кроз пројекат укључили 20 установа, јер су настојали да из године у годину повећавају број укључене дјеце.
Са друге стране хтјели смо да наставимо праксу савладавања знања колико је важно да се дјеца правилно хране, не само код куће него и у образовним установама, а исто тако да имају и здрав начин живота кроз физичко васпитање и образовање, рекла је Тривићева.

Представник Уницефа из Одјељења за здравство и исхрану, рани раст и развој Алдина Буква Махмутовић истакла је успјех програма "Школе/предшколске установе пријатељи правилне исхране", који се имплементира од 2014. године уз успјешну сарадњу Министарства здравља и социјалне заштите, Министартва просвјете и културе и Института за јавно здравство Српске. Махмутовићева је навела да је ово врло успјешан програм који треба да припреми будућа покољења и њихове родитеље, предаваче, али и ширу јавност о значају здраве исхране и томе какав је утицај неправилне исхране на развој бројних поремећаја и обољења.

На конференцији на којој су представљене активности реализоване у оквиру шесте фазе иницијативе "Школе/предшколске установе пријатељи правилне исхране" додијељена су признања и потврде за предшколске и школске установе обухваћене реализацијом поменуте иницијативе, те појашњена процедура укључивања свих заинтересованих предшколских установа.
Број отварања: 2173
Датум објаве: 21.10.2022.