У Стокхолму одржана дводневна радионица на тему кризне комуникације


У Стокхолму је 13. и 14. септембра одржана радионица под називом „Кризна комуникација у свијетлу пандемије COVID-19“ у организацији Европског центра за контролу и превенцију болести (ECDC) и Медитеранског програма за интервентну епидемиогију (MediPIET).


Овај центар од 2020. проводи иницијативу ЕУ о здравственој безбедности чији је циљ успостављање регионалних капацитета и компетентног особља за превенцију и контролу изазова које представљају заразне болести као и да интензивира регионалну сарадњу у земљама кандидатима и потенцијалним кандидатима за чланство у ЕУ и у ЕУ партнерске земље.

Циљ радионице је да се размијенe мишљења о приступима комуникације и ризицима при томе користећи искуства из пандемије COVID-19 како би се истакла важност и примена кризне комуникације као једног од аспеката успешног управљања епидемијом неке заразне болести. Такође, циљ је био савладати и примијенити кључне принципе комуницирања ризика по јавно здравље на општу популацију током и након кризе јавног здравља, препознати важност правовремености, транспарентности и досљедности те препознају важност праћења перцепције јавности и потреба за информацијама.

Овој радионици присуствовали су стручњаци јавног здравља - епидемиологије и комуникације из 10 земаља које припадају MediPIET групи, а који активно раде на реаговању на избијање заразних болести или других ванредних стања из области јавног здравља, професионалце укључене у комуникацију са здравственим радницима или са јавношћу.

У име Института за јавно здравство Републике Српске радионици је присуствовала Милка Мрђа, стручни сарадник за односе с јавношћу.
Број отварања: 2310
Датум објаве: 16.09.2022.