Саопштење за јавност поводом почетка нове школске године


Институт за јавно здравство Републике Српске упутио је Министарству просвјете и културе Републике Српске препоруке за све предшколске и школске установе те ђачке домове у вези са организацијом наставе у новој школској години, а у складу са епидемиолошком ситуацијом када је COVID-19 у питању.

У случају појаве симптома респираторне инфекције или потврђеног теста на COVID-19, ученик или наставник не може присуствовати настави нити боравити у школи, о чему школе морају стриктно водити рачуна.


Уколико се потврди COVID-19 код ученика или наставника, Институт препоручује домовима здравља да није неопходно да остали ученици из истог одјељења или наставници прекидају наставу. Потребно је савјетовати да се смање контакти, нарочито да се избјегава контакт са старијим особама и особама са хроничним болестима. Уколико добију симптоме, тада се искључују из наставе с обзиром да подлијежу изолацији, уз препоруку да се јаве изабраном љекару породичне медицине.

Детаљне препоруке за прописивање изолације за ученике и наставнике који су обољели од COVID-19 ће бити упућене домовима здравља у Републици Српској, као и препоруке за прописивање мјере карантина за особе које су биле у контакту са потврђеним случајем COVID-19.  

У овом моменту није обавезно ношење маски у затвореном простору, што важи и за школе. Уколико се ради о дјеци или наставницима који имају болести или стања због којих могу бити подложнији тежим формама COVID-19, може им се препоручити ношење маске, при чему се требају упознати да највећи ефекат има респираторна маска (маска са филтером).

Препоручујемо, да се просторије у школама често провјетравају, по могућности на сваком одмору, да се редовно проводе пооштрене мјере личне и колективне хигијене (прање руку, чишћење, прање и дезинфекција површина и предмета заједничке употребе), те да се физичко васпитање одржава на отвореном када год то околности и вријеме дозвољавају.

Исте мјере препоручујемо и за предшколске установе.

Што се тиче ђачких домова, потребно је водити рачуна да запослени не долазе на посао уколико имају симптоме заразне болести, а да се ученици током боравка у овим установама, уколико добију симптоме заразне болести, правовремено јављају својим надлежним љекарима. Препоручујемо да се просторије у ђачким домовима често провјетравају, редовно чисте и дезинфикују површине и предмети заједничке употребе, те да се обезбиједе услови за правилну хигијену руку.

Институт за јавно здравство Републике Српске наставиће да прати епидемиолошку ситуацију и у складу с њом прилагођавати наведене препоруке.

 

 
Број отварања: 1521
Датум објаве: 31.08.2022.