ЕУ у БиХ донирала 17 расхладних уређаја за хладни ланац у Републици Српској


Делегација ЕУ у БиХ донирала је данас Институту за јавно здравство Републике Српске 17 хладњака и расхладних уређаја за контролисано чување вакцина, у вриједности 21.800 евра. Од укупне количине, Институту ће бити донирано 11 уређаја, док ће остали бити донирани УКЦ-у Републике Српске те домовима здравља у Бањалуци, Котор Варошу и Челинцу.


Помоћник директора за медицинске послове у Институту Јела Аћимовић захвалила је на овој вриједној донацији и истакла да ће она допринијети да се обнове и прошире капацитети за чување вакцина.

То су фрижидери који су специјално намијењени чувању вакцина, нису за било које друге потребе и кроз ову активност успјећемо да обновимо капацитете хладног ланца на свим нивоима здравствених установа у Републици Српској, рекла је Аћимовићева новинарима у Бањалуци.

Шеф канцеларије ЕУ у Бањалуци Симоне Гверини изјавио је да му је част што је у прилици Институту уручити донацију. Ова опрема појачаће капацитете за сигурно складиштење вакцина у складу са међународним стандардима и појачаће сам капацитет хладног ланца свих јавних здравствених станова у Републици Српској. Ово је прва велика испорука и само је дио напора Европске уније у даљој подршци јачању система јавног здравства у Републици Српској, нагласио је Гверини.
Од почетка пандемије, Европска унија обезбиједила је више од 20 милиона евра подршке здравственом сектору у одговору на пандемију COVID-19.
Број отварања: 2342
Датум објаве: 02.08.2022.