Svjetski dan hepatitisa


Сваке године 28. јула, у свијету се обиљежава Свјетски дан хепатитиса (Wорлд Хепатитис Даy) у циљу подизања свијесности о вирусном хепатитису и посљедицама оболијевања које имају велики утицај на здравље становништва на глобалном нивоу.
Према подацима Свјетске здравствене организације, данас више од 350 милиона људи живи с вирусним хепатитисом, а 9 од 10 заражених вирусом хепатитиса не знају да носе вирус у себи, односно своју дијагнозу.


Вирусни хепатитис је упална болест јетре узрокована вирусима. Најчешћи проузроковачи су вируси хепатитиса А,Б,Ц, Д, Е, али и други вируси, као што су висуси паротитиса, рубеле, морбила, ЦМВ, Епштајн-Бар. Од посљедица вирусних хепатитиса годишње у свијету умре око милион људи.
Вирус хепатитиса Б може довести до цирозе јетре и карцинома јетре. Сматра се да је 57% цироза јетре и 78% карцинома јетре проузроковано вирусима хепатитиса Б и Ц, који су истовремено најучесталији и најопаснији јер изазивају тешке посљедице за људско здравље.
Основна мјера превенције вируса хепатитиса Б је вакцинација. У Републици Српској од 2001. године, уведена је вакцинација против хепатитиса Б према обавезном календару имунизације. Вакцина пртив хепатитиса Б се даје дјеци на рођењу, обавезна је код свих невакцинисаних и непотпуно вакцинисаних здравствених радника и сарадника у здравственим установама обзиром да је ова категорија због описа свога посла 10 пута више изложена инфекцији, укључујући ученике и студенте здравствено образовне струке, који у обављању својих послова долазе у контакт са инфективним материјалом.

Тим поводом мобилна екипа службе за епидемиологију ЈЗУ Института за јавно здравство Републике Српске је посјетила Завод за физикалну медицину и рехабилитацију "Др Мирослав Зотовић" гдје је вакцинисала здравствене раднике вакцином против хепатитиса Б.

         

 
Број отварања: 568
Датум објаве: 28.07.2022.