Привремене препоруке за вакцинацију против COVID-19


Према ажурираним препорукама за вакцинацију против COVID-19 које је израдила Европска техничка савјетодавна група (ЕTAGE), вакцине против COVID-19 које су тренутно на располагању и даље показују снажну заштиту од тешких облика болести као и заштиту од смртног исхода, што и јесте најважнији бенефит и циљ вакцинације.


Према подацима којима располаже Институт за јавно здравство Републике Српске, мање од 30% особа које су примиле прве двије дозе је примило бустер дозу. Приоритет у процесу вакцинације против COVID-19 и даље је постизање високе покривености примарном серијом вакцинације и првом бустер дозом.

Доступни докази показују да и појединци који су имали SARS-CoV-2 инфекцију имају користи од вакцинације јер je вјероватније да комбинација природно стеченог имунитета и вакцином-индукованог имунитета може да пружи већу заштиту од поновне инфекције.

Заштита најугроженијих категорија у друштву ће и даље бити од примарног значаја у надолазећем периоду, укључујући јесењу сезону. Како би се обезбиједила додатна заштита, минимизирао ризик од тешког облика болести, хоспитализације и смрти од посљедица COVID-19, те како би се ојачала издржљивост  здравственог система и пружања здравствене заштите, препоручује се да се:

- примјени друга бустер доза (четврта доза вакцине) код умјерено и тешко имунокомпромитованих особа старости >5 година и њихових контаката,

-  као мјеру предострожности у распону могућих сценарија, укључујући потенцијално слабљење дуготрајног имунитета против тешких болести,  обезбиједити другу бустер дозу (четврту дозу вакцине) и сљедећим особама:

• штићеници и особље у установама за дуготрајну његу

• старије одрасле особе (преко 60 година старости)

• здравствени радници

• труднице

• друге групе пацијената под високим ризиком од добијања тешког облика COVID-19 болести

Оптимални интервал између бустер доза тек треба да се дефинише. Mинимални интервал од 3 до 6 мјесеци од прве бустер дозе се може сматрати погодним.

Mогуће је кориштење различитих типова вакцина за четврту дозу у односу на претходно примљене дозе.
Број отварања: 3896
Датум објаве: 26.07.2022.