У Скопљу одржана радионица на тему гојазности


У Скопљу је, у организацији Свјетске здравствене организације, 17. и 18. маја  одржан тренинг тренера примарне здравствене заштите за третман прекомјерне тјелесне тежине код дјеце. Састанак је одртжан за земље Западног Балкана, а учествовале су БиХ, Албанија, Косово, Македонија и Црна Гора, уз присуство представника Португала и Мађарске који су презентовали своја искуства у имплементацији политика за превенцију прекомјерне тјелесне тежине код дјеце.


Циљ састанка је био да се представи тренутна ситуација када је гојазност у питању, јер представља јавно-здравствени проблем на Западном Балкану и Европи, да се представе најбољи начини за превенцију и контролу гојазности те да се идентификују приоритетна подручја интевенције и започну први кораци ка ативностима на борби против гојазности на Западном Балкану.

Представници из Републике Српске презентовали су достигнућа из ове области и циљеве за наредни период у погледу добијања података о гојазности деце као и третману. Такође, презентован је и Клинички водич за лијечење гојазности код дјеце, који је од стране СЗО-а оцијењен као одличан.

У име Института за јавно здравство Републике Српске, састанку је присуствовала др Весна Лазић, специјалиста хигијене из Регионалног центра Института у Зворнику.
Број отварања: 2682
Датум објаве: 19.05.2022.