29. Април 2022 - Свјетски дан борбе против менингитиса


Менингитис је упала можданих овојница и кичмене  мождине, а узрокују га вируси, бактерије, гљивице и иритативно дјеловање хемијских супстанци. Уобичајени вирусни менингитис је блажи и јавља се чешће од бактеријског менингитиса. Погађа људе млађе од 30 година, а 70%  инфекција јавља се код дјеце млађе од 5 година. Менингокок (узрочник бактеријског менингитиса) се налази у носу и ждријелу код 5% људи, али само мали број их оболијева. Менингококни менингитис се може појавити у епидемијама у затвореним групама (школе, вртићи). Пнеумокок је најчешћи узрок менингитиса код одраслих.


Најчешће почиње слабо израженим симптомима инфекције (углавном респираторног карактера) који претходе класичном тријасу менингеалних симптома (повишена температура, главобоља и закоченост врата). Овај тријас се развија у оквиру неколико сати или дана. Остали симптоми који могу да се јаве су осјетљивост на свјетло (фотофобија), промијењено стање свијести (преосјетљивост, немир, сметеност, поспаност до коме), затим болови у врату и мишићима, поремећај говора и други. Код мале дјеце у доби од 3 мјесеца до 2 године симптоми су мање предвидљиви. Температура, повраћање, иритабилност, грчеви цијелог тијела, крикови и напетост фонтанеле најчешћи су симптоми, а кочење врата може и изостати. Дијагностика се проводи у правцу лумбалне пункције и анализе цереброспиналног ликвора, рендгенски снимак главе, синуса и грудног коша, те ЦТ главе због могућих апсцеса или едема мозга. Лијечење се спроводи у болничким условима. У лијечењу бактеријског менингитиса користе се антибиотици, зависно од узрочника. Антибиотици нису дјелотворни у лијечењу вирусног менингитиса. Кашњење у дијагнози и лијечењу често има фатални исход и многима оставља озбиљне, доживотне посљедице.

Свјетски дан менингитиса помаже у подизању свијести о менингитису – потенцијално смртоносној болести која може имати смртни исход у неколико сати или узроковати доживотну инвалидност. Менингитис је и даље главни глобални јавноздравствени проблем који узрокује до 5 милиона случајева сваке године, укључујући епидемије нових сојева које се шире између земаља широм свијета.

У новембру 2020. свјетска здравствена скупштина на свом 73. засиједању је одобрила прву резолуцију о превенцији и контроли менингитиса и глобалну карту пута Побједи менингитис до 2030. СЗО подржава напоре за #DefeatMeningitis у свјетлу ове нове глобалне стратегије која има за циљ елиминисати епидемије бактеријског менингитиса и смањити смртност и инвалидност од те болести.

Вакцинација против менингокока, пнеумокока и Хаемопхилус инфлуензае типа б штити од уобичајених узрочника менингитиса. Нове вакцине спасиће више живота током сљедећег деценије.

 

Припремила: доц. др сц. мед. Нина Родић Вукмир, специјалиста епидемиолог
Број отварања: 2199
Датум објаве: 28.04.2022.