Обиљежена Европска/Свјетска седмица имунизације посјетом Вакциналном центру у Бањалуци, 27. 4. 2022.


Поводом Европске/Свјетске седмице имунизације, која се сваке године обиљежава крајем априла, представници Института за јавно здравство, Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске и Дома здравља Бањалука посјетили су данас Вакцинални центар у Новој Вароши у Бањалуци. Посјети је присуствовао и специјални представник канцеларије Свјетске здравствене организације у БиХ Ервин Кореман. Након обиласка Центра, представник СЗО-а изјавио је новинарима да су све вакцине које је одобрила Свјетска здравствена организација безбједне и нагласио да су велике богиње у потпуности искоријењене захваљујући вакцини, да се настоје прво елиминисати, а затим и искоријенити и друге болести, као што су полио мелитис, морбили и рубеола, те вирусни хепатитис и рак грлића материце.


Кореман је истакао да вакцина против ковида 19 није спријечила ширење овог обољења, али да спречава тежи ток болести, што значи да људи вјероватно неће завршити у болници, те нагласио да подаци показују да се у болници налазе људи који нису вакцинисани.
 

Руководилац Одсјека за европске интеграције и међународну сарадњу Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске Ирена Шпегар Дробац истакла је да је имунизација једна од најзначајнијих јавноздравствених интервенција и да има дугогодишњи успјех у заштити здравља људи, чији значај не смије бити заборављен.

Помоћник директора за медицинске послове Института за јавно здравство и менаџер за имунизацију Републике Српске Јела Аћимовић истакла је да је обухват дјеце редовном вакцинацијом знатно опао у вријеме пандемије вируса корона, али да није заустављен, те поручила родитељима да провјере вакциналне статусе дјеце да би што прије надокнадила пропуштене дозе. Међутим, ми дјецу вакцинишемо против десет заразних болести које заиста највише могу да угрозе њихово здравље и зато је јако битно да ту заштиту најмлађих одржимо на највишем могућем нивоу. Додале је да дјеца у Српској током епидемије ковида 19 нису теже оболијевала од те болести те нагласила да је током пандемије дошло до пада обухвата вакцинацијом, иако није било заустављања процеса имунизације.

Препорука и свим здравственим радницима је да, када су у контакту са дјецом, провјере њихове вакциналне статусе и да дјеца што прије надокнаде пропуштене дозе, рекла је Аћимовићева и додала да се пад обухвата највише види у вакцинацији МРП вакцином, али и да је знатан пад и у обухвату петовалентном вакцином, нарочито ревакцинацијом са годину и по. Највећи пад обухвата је у највећим центрима и то није само код нас него и у цијелој регији и у свијету и већ се појављују случајеви болести који нисмо деценијама имали, као што је појаву дјечије парализе у Израелу, нагласила  је Аћимовићева.

За Републику Српску укупан обухват је 71 одсто, а то значи да вакцину није примило око 30 одсто дјеце која су прошле године требала да је приме, а још већи проблем је што се исто дешавало неколико година уназад, закључила је Аћимовић.

Помоћник директора Дома здравља Бањалука за упртављање системом квалитета менаџмента Мирела Касабашић истакла је да је имунизација ефикасна, свеобухватна мјера превенције заразних болести. Наводећи да се у Дому здравља Бањалука вакцинација МРП вакцином креће око 50 одсто, она је рекла да је то изразито мало, те да би пожељан обухват требао бити 95 одсто вакцинисане дјеце. Касабашићева је рекла да је јако пало интересовање за вакцинацију против ковида 19, те додала да се у посљедњих мјесец до два углавном јављају грађани за трећу дозу. 

Представник канцеларије Свјетске здравствене организације у БиХ разговарао је данас и са в.д. директора Института за јавно здравство Републике Српске Костадином Васићем о тренутној ситуацији у вези са имунизацијом у Српској те наставнку досадашње добре сарадње.
Број отварања: 3048
Датум објаве: 27.04.2022.