Oдржан први дио дводневне обуке у оквиру пројекта „Подршка дојењу кроз примарни ниво заштите у Републици Српској“, 12. 4 . 2022.


У ЈЗУ Институту за јавно здравство Републике Српске данас је одржан први дио дводневне обуке за докторе медицине и медицинске сестаре-техничаре, запослене у амбулантама породичне медицине Дома здравља Бањалука и консултативно-специјалистичким службама педијатрије и гинекологије у оквиру пројекта „Подршка дојењу кроз примарни ниво заштите у Републици Српској“.


Овај Пројекат реализује Центар за развој здравственог система и међународну сарадњу Института за јавно здравство Републике Српске у сарадњи са канцеларијом УНИЦЕФ-а у Босни и Херцеговини, а у оквиру иницијативе „Смањење ризика од катастрофа за одрживи развој у Босни и Херцеговини“. Пројекат је подржан и од стране Министарства здравља и социјалне заштите у Влади Републике Српске.

Заједнички програм „Смањење ризика од катастрофа за одрживи развој у Босни Херцеговини“ у вриједности од 8,4 милиона КМ финансирају Влада Швицарске и Уједињене нације (UN), а проводе агенције: UNDP, UNICEF, UNESCO, UNFPA и FAO.

Циљ заједничког програма је рјешавање кључних приоритета у области смањења ризика од катастрофа (eng. Disaster Risk Reduction) које су утврдиле локалне власти и различити актери у различитим секторима: заштита и спашавање, образовање, социјална и дјечија заштита, здравље и пољопривреда.

Кроз овај пројекат планирана је обука за 175 здравствених радника (доктора медицине и медицинских сестара-техничара) запослених у амбулантама породичне медицине и консултативно-специјалистичким службама педијатрије и гинекологије, у циљу успостављања подpшке дојењу на примарном нивоу здравствене заштите. Наведене активности реализоваће се у домовима здравља у Бањалуци, Приједору, Требињу, Бијељини и Сребреници.

У периоду од априла до јуна 2022. године биће реализовано 10 кругова дводневних обука. Обукама ће присуствовати именовани координатори DRR платформе из градова/општина  у којима се пројекат имплементира.
Број отварања: 3330
Датум објаве: 12.04.2022.