Позив грађанима на вакцинацију БУСТЕР дозом


Институт за јавно здравство Републике Српске позива све грађане који су комплетно вакцинисани против COVID-19, да се вакцинишу бустер дозом, уколико је прошло препоручено вријеме од друге дозе. Препоручени размак између друге и бустер дозе за све врсте вакцина је 4 - 6 мјесеци, док је за вакцину Синофарм препоручени размак у вакцинацији 3 - 6 мјесеци.


Досадашње искуство показало је да бустер доза значајно повећава заштиту од COVID-19, нарочито тежих форми ове болести. С обзиром на то да очекујемо ширење новог омикрон соја вируса корона и међу нашим становништвом и да се, према тренутно доступним подацима, ова варијанта шири много брже од свих досадашњих варијанти SARS-CoV-2 вируса, подизање нивоа заштите потребно је постићи што раније. Ово је нарочито значајно за старије и особе са хроничним обољењима (првенствено особе са обољењима срца и крвних судова, укључујући хипертензију, дијабетес, хроничне плућне болести, гојазност...). 

Како би примили бустер дозу, грађани треба да се јаве у надлежни дом здравља, гдје се организују дани отворених врата или се термин заказује посредством служби породичне медицине.

У Институту за јавно здравство Републике Српске, у оквиру дана отворених врата, бустер доза се даје грађанима који су и прве двије дозе примили у Институту, а према распореду који се сваког петка ажурира за идућу седмицу и који је доступан на званичној интернет страници Института. Грађани могу да дођу на вакцинацију оног дана кад је на распореду вакцина коју желе да приме.

Такође, подсјећамо грађане који су примили прве двије дозе вакцине против COVID-19 изван Републике Српске, да се јаве свом љекару породичне медицине, ради евидентирања података о вакцинацији и заказивања термина за бустер дозу вакцине против COVID-19.
Број отварања: 4638
Датум објаве: 31.12.2021.