Извјештај о надзору над инфлуенцом у РС, 3. недјеља


У 3. недјељи 2017. године домови здравља Републике Српске су пријавили 2.270 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 923. Од почетка сезоне, тачније од 40. недјеље претходне године укупно је регистровано 29.981 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) пријављено 11.535. Обољелих од ILI инфекција највише је у узрасној групи предшколске и школске дјеце.


У болницама у овој седмици пријављено је 13 случајева тешке респираторне инфекције (SARI), који су захтијевали хоспитализацију и то из УКЦ РС 1, Болница Приједор 2, Бијељина 7 и Болнице Фоча 3 случаја, док их је од почетка сезоне пријављено укупно 23. Највећи број обољелих од ове врсте инфекција који су били хоспитализовани због теже клиничке слике је узраста предшколске дјеце и најстарије популације преко 65 година, који и представљају најосјетљивију популацију.

У протеклох седмици тестирана су 3 случаја ILI и SARI инфекција, од чега су 2 била позитивна на вирус инфлуенце А(H3). Од досад узетих узорака од обољелих од ILI и SARI инфекција у Републици Српској, позитивно је било 6 случаја и то обољења сличних грипи (ILI) 4 и на вирус инфлуенце A(H3) и 2 SARI случаја, од којих је 1 позитиван на инфлуенцу Б а други на инфлуенце A(H3).

Примјећујемо пораст SARI инфекција поредећи вриједности у претходним седмицама. С обзиром да активност вируса грипе на нашем подручју је већ почела да расте у овом периоду, сада се налазимо у периоду најинтензивније циркулације вируса грипе у којем очекујемо највећи број обољелих као и сваке године, а то је период крај јануара и фебруар. Подаци које смо приказали управо и говоре о овом периоду највећег интензитета вируса инфлуенце.

Сезона инфлуенце у Европи је ове године почела раније него иначе, скоро 4 седмице прије него претходних сезона. Према подацима са којима располаже Европски центар за контролу болести (ECDC) и Свјетска здравствена организација (СЗО), укупно 8 од 44 земље су пријавиле висок до изразито висок интензитет активности грипе. Од свих узетих узорака у земљама чланицама СЗО, 50% их је било позитивно на вирусе инфлуенце, тачније kod 99% позитивних узорака је утврђен вирус A(H3N2).

Свакако, велика предност је што су и ове године A(H1N1)pdm09 као и A(H3N2) садржани у вакцини против грипе, а сојеви који тренутно циркулишу у сјеверној хемисфери по досадашњој генетској карактеризацији управо одговарају сојевима садржаним у вакцини.

Због већег боравка у затвореном простору и мјестима гдје бораве веће групе људи (учионице, чекаонице, средства јавног превоза, биоскоп итд) неопходно је примјењивати мјере личне, а посебно респираторне хигијене као и хигијене простора у којем живимо и радимо. Поред редовног прања руку топлом водом и сапуном, покривања уста марамицом приликом кихања и кашљања, јако је важно често провјетравати просторије. Дио опште здравствене културе је не само брига о сопственом здрављу, већ и брига о особама у окружењу. У наредном периоду, посебну пажњу треба обратити приликом посјете пацијентима у болницама, као и особама смјештеним у установама за трајни боравак (старачки домови, њега лица са посебним потребама и сл). Трајање посјете треба свести на минимум, у посјету ићи само ако смо сигурни да немамо неку респираторну инфекцију и избјегавати близак контакт са обољелим.

 

Извјештај припремила: мр сц. мед. др Нина Родић Вукмир, специјалиста епидемиолог
Број отварања: 3431
Датум објаве: 25.01.2017.