Европска недјеља превенције рака грлића материце, 22-28. јануар


Европска недјеља превенције рака грлића материце обиљежиће се ове године од 22 – 28. јануара у циљу подизања свијести жена о раку грлића материце и његовој превенцији. Носилац активности које се у свијету организују поводом овог дана је Европска асоцијација за рак грлића материце (ECCA), која представља мрежу организација и појединаца широм Европе који су удружили своје снаге да припреме и дистрибуишу на доказима засноване информације о узроцима рака грлића материце и важности организовања превентивних програма с циљем превенције ове болести. Мисија Европске асоцијације за рак грлића материце је подизање свијести о раку грлића материце и његовој превенцији међу становништвом, здравственим професионалцима и доносиоцима одлука у Европи.

 


У складу са подацима Свјетске здравствене организације, у европском региону годишње умре више од 28.000 жена обољелих од рака грлића материце, другог по учесталости карцинома код жена старости од 15 до 44 године.

У Републици Српској, у 2015. години, 513 жена лијечено је болнички од рака грлића материце, највише у старосној доби од 50. до 54. године и преко 65 година. У 2014. години, у Републици Српској  регистровано је 40 смртних случајева од рака грлића материце.

Најважнији фактори ризика за настанак рака грлића материце су: сексуалне навике (рано ступање у сексуалне односе, велики број сексуалних партнера), гениталне инфекције хуманим папилома вирусима, пушење, ослабљен имунитет, начин живота (лоши социоекономски услови), насљедни фактор, нередовни гинеколошки прегледи.

Према данашњим сазнањима, најважнији фактор ризика за настанак рака грлића материце је инфекција хуманим папилома вирусом (HPV вирус) који се углавном преноси сексуалним контактом. Већина инфекција узрокованих хуманим папилома вирусом нема симптоме и повлачи се спонтано. Међутим, неке инфекције могу бити упорне изазивајући да ћелије грлића материце постану абнормалне и прерасту у рак грлића материце. Постоји више од 100 типова хуманог папилома вируса од којих се најмање 13 типова (високоризични типови вируса) везује за појаву рака. Два најчешћа типа HPV вируса, тип 16 и тип 18 узрокују 70% случајева рака грлића материце и преканцерозних лезија на грлићу материце.

Рак грлића материце је болест која се може успјешно излијечити, будући да се промјене које претходе овој малигној болести могу једноставно уочити током превентивних прегледа. Методом скрининг теста, папа теста, се могу уочити неправилне ћелије грлића материце, а њиховим уклањањем може се спречити даљи развој и ширење овог рака. Редовни гинеколошки прегледи, вакцинација против инфекције хуманим папилома вирусом и едукација жена имају највећи значај у превенцији ове болести.

Тренутно у свијету постоје двије врсте вакцина које штите од два најчешћа хумана папилома вируса тип 16 и 18. Резултати клиничких студија показују да су обе вакцине сигурне и веома ефективне у превенцији инфекције узроковане хуманим папилома вирусом типа 16 и 18 и најдјелотворније су уколико се приме прије могућег контакта са вирусом, то јест прије ступања дјевојака у сексуалне активности.

Ове вакцине не штите од свих типова хуманог папилома вируса који могу водити до настанка рака грлића материце тако да вакцинација смањује ризик од настанка рака грлића материце, али не пружа потпуну заштиту. Редовни гинеколошки прегледи и даље  остају главно средство у заштити од рака грлића материце.

Симбол Европске недјеље превенције рака грлића материце и кампања за превенцију рака грлића материце је бисер мудрости. Бисер мудрости је креиран као јединствен симбол за превенцију рака грлића материце са циљем да га људи могу лако препознати у мноштву ствари које се такмиче за њихову пажњу. Многе организације, групе пацијената, професионална удружења, због стицања пажње и ефективније комуникације, користе бисер мудрости у организацији догађаја везаних за превенцију рака грлића материце. Ношење значке бисера мудрости представља знак јединствене борбе против рака грлића материце те заједнички, глобални напор подизања свијести о овој врсти рака и начинима његовог спречавања.

Европска недјеља превенције рака грлића материце је прилика да  пренесемо поруку о значају доступних мјера превенције у нашој земљи, у циљу спречавања оболевања и умирања од рака грлића материце.

У Републици Српској, Програм превенције и контроле незаразних болести који је динијело Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске проводи се од почетка 2004. године у свим домовима здравља, са циљем смањења морталитета, морбидитета и инвалидности од водећих незаразних болести (кардиоваскуларне, малигне болести и дијабетес). Малигне болести чије је рано откривање предвиђено овим Програмом су: рак дојке, рак грлића материце, рак дебелог цријева и рак простате. У вези са раком грлића материца, све жене у Републици Српској старије од 25 година имају могућност да у оквиру овог Програма обаве бесплатан превентивни гинеколошки преглед једном у три године, а у случају ризика и чешће. У Републици Српској у оквиру овог Програма, у првој половини 2016 године, превентивни гинеколошки преглед је обавило 17. 724 жена старосне доби од 25. до 60. године. Међу прегледаним женама, њих 262 (1,5%) има позитиван налаз папа теста, а 93 (0,5%) је рано откривених случајева рака грлића материце у фази преканцерозне лезије.  

Основна порука свим женама је да је рак грлића материце малигна болест која се може спречити. У недељи која је пред нама потребно је интензивирати активности на промоцији значаја очувања  репродуктивног здравља и могућности коришћења доступних мера превенције рака грлића материце. Европска недјеља превенције рака грлића материце требало би да подсјети све жене да се више информишу о могућностима превенције рака грлића материце те да закажу преглед код гинеколога уколико то још увијек нису учиниле.

 

Припремила: мр сци.др Слађана Шиљак, спец.социјалне медицине
Број отварања: 4781
Датум објаве: 23.01.2017.