1. децембар - Свјетски дан борбе против ХИВ/АИДС-а


Свјетски дан борбе против ХИВ/АИДС-а у свијету се обиљежава још од 1988. године. Циљ обиљежавања овог дана је подизање свијести и скретање пажње јавности на важност и проблематику о ХИВ/АИДС-а као глобалном проблему и сјећање на особе које су умрле од посљедица ове болести, чему највише допринијела присутност стигме и дискриминације.


Сваке године обиљежавање свјетског  дана борбе против АИДС-а фокусира се на одређену тему, а ове године тема је „Крај неједнакости. Крај АИДС-а. Крај пандемије.“ Овогодишња тема придружује се растућој листи изазова на које је Свјетски дан борбе против АИДС-а упозорио људе широм свијета.

Према подацима Свјетске здравствене организације, у свијету тренутно са ХИВ-ом живи око 37,7 милиона особа, а од почетка до сада је умрло 36,3 милиона.  

У 2020. години је регистровано 1,5 милиона новоинфицираних, а од посљедица ове болести је умрло 680.000 обољелих.

У посљедњем периоду број новоинфицираних у популацији одраслих се смањио за 31%, а у популацији дјеце за 53%. Иако се број новоинфицираних смањује, превенција ХИВ/АИДС-а је и даље један од значајнијих јавноздравствених приоритета.

ХИВ инфекција се најчешће открива брзим дијагностичким тестовима, који откривају присуство или одсуство ХИВ антитјела, што је од есенцијалног значаја за рано откривање, а затим рани третман, његу и надзор. ХИВ инфекција се не може излијечити, међутим постоје ефикасни антиретровирусни лијекови (АРТ) који контролишу вирус и доприносе превенцију трансмисије, тако да особе са ХИВ-ом, могу живјети дуг и колико је могуће квалитетан живот. Према последњим подацима, 27,5 милиона (73%) инфицираних ХИВ-ом у свијету има доступну антиретровирусну терапију, с тим да се број обољелих којима је терапија доступна из године у годину повећава.

У Републици Српској, на основу анализе достављених пријава и података, до сада је регистровано 151 обољела особа од ХИВ/АИДС-а, а од посљедица ове болести до сада је умрло 28 обољелих особа.

Од укупног броја регистрованих, у 2021. години пријављено је укупно 18 нових случајева обољелих, (14 HIV+, 4 AIDS),  а једна особа је умрла од АДИС-са. Од укупног броја пријављених обољелих, 11 особа припада хомосексуалној/бисексуалној, а седам хетеросексуалној популацији. Највећи број обољелих (8) припада узрасној групи 30-39 година. Од укупног броја новооткривених, двоје обољелих су импортовани, а остали су аутохтони.

У 2021. години регистрован је већи број обољелих случајева од ХИВ позитивних у односу на претходни период, а један од разлога може бити појава пандемије COVID 19 у 2020. години, што је вјероватно допринијело неблаговременом јављању потенцијално инфицираних ХИВ-ом усљед одређеног ризичног понашања здравственој служби (тестирање на присуство ХИВ-а).

Тренутно на Клиници за инфективне болести УКЦ Бањалука антиретровирусном терапијом (HAART) лијече се 69 особа које живе са ХИВ/АИДС-ом. У Републици Српској се у склопу редовних активности у континуитету  проводи епидемилошки надзор и лијечење особа са ХИВ/АИДС-ом, а посебна пажња се посвећује здравственом просвјећивању, односно превенцији и раном откривању инфицираних вирусом ХИВ-а, као најважнијим мјерама у контроли ове болести.

Поводом 1. Децембра - Свјетског дана борбе против ХИВ/АИДС-а, у „Центару за добровољно, повјерљиво и анонимно савјетовање и тестирање“    Института за јавно здравство Републике Српске (Ул: „Јована Дучића“ бр. 1, Бањалука) биће организовано тестирање на ХИВ+.

Тестирање ће се организовати у сриједу, 1. децембра 2021 год. у термину од 15,00 до 20,00 часова. За тестирање ће се користити брзи тестови.

 

Припремиле: др Љубица Јандрић, епидемиолог и др Стела Стојисављевић, специјалиста социјалне медицине у Институту за јавно здравство Републике Српске

 

 
Број отварања: 3448
Датум објаве: 30.11.2021.