Одржан округли сто пободом Свјетске седмице свјесност о антибиотицима


Предвиђања о порасту резистенције на антибиотике нису добра и говоре да ће за 20 до 30 година бити милиони смртних случајева људи који неће имати с чим да се лијече због великог степена отпорности на антибиотике, рекла је данас у Бањалуци начелник Службе за микробиологију у Институту за јавно здравство Републике Српске Пава Димитријевић.Обраћајући се новинарима на округлом столу поводом Свјетске седмице свјесности о антибиотицима, Димитријевићева је рекла да потрошња антибиотика расте у Републици Српској, те додала да је ковид епидемија довела до кулминације овог проблема.

Потребно је да се у рјешавање овог проблема укључи цјелокупна јавност. Сви смо у позицији да треба да се боримо да сачувамо ову јако битну групу лијекова која дословно спасава животе, истакла је Димитријевићева.

Помоћник министра здравља и социјалне заштите Републике Српске Амела Лолић рекла је да антибиотска резистенција представља свјетски проблем, те да борба с тим не иде баш на најбољи начин. Ми смо навикли на широку употребу антибиотика и када им јесте и када им није вријеме. Доба короне донијело је додатне изазове и имали смо повремено информације да се кроз примарну здравствену заштиту прописује јако пуно антибиотика и не увијек оправдано. Позивам да антибиотике користимо онда када нам заиста требају, рекла је Лолићева.

Специјалиста из Клинике за инфективне и тропске болести Клиничког центра Србија Горан Стевановић рекао је да се заборавља колико су антибиотици специфички лијекови који служе да убију бактерије. Када се примјењују гдје нема бактеријског изазивача могу само да направе нежељене ефекте а на дуге стазе најопаснији нежељени ефекат јесте генерисање отпорности бактерија на антибиотике, нагласио је Стевановић.

Он је додао да све већом употребом антибиотика ризикујемо да оставимо наредне генерације вез оружја за борбу против бактеријских инфекција.

Округли сто одржан је у сарадњи са Министарством здравља и социјалне заштите Републике Српске и Канцеларијом Свјетске здравствене организациjе у БиХ. Свјетска седмица свјесности о антибиотицима ове године се обиљежава под мотом "Ширите свјесност, зауставите резистенцију"
Број отварања: 3775
Датум објаве: 24.11.2021.