Свјетски дан борбе против ХИВ/АИДС-а 1. децембар


На иницијативу Свјетске здравствене организације и Генералне скупштине Уједињених нација од краја 80-тих година двадесетог вијека у свијету се обиљежава „1. децембар - Свјетски дан борбе против ХИВ/АИДС-а“. Циљ обиљежавања овог датума је подизање свијести о проблематици ХИВ/АИДС-а као глобалном проблему.

 


Према посљедњим подацима Свјетске здравствене организације, у свијету тренутно са ХИВ-ом живи око 36,7 милиона особа. У 2015. години регистровано је 2,6 милиона новоинфицираних,  а  1,1 милион људи умрло је од узрока повезаних са АИДС-ом. Највећи број обољелих, око 70%, припада Субсахарској регији на Афричком континенту.

Према посљедњим подацима и процјенама, у великом броју земаља дошло је до стагнације и смањења стопе јављања ХИВ/АИДС-а, тако да је, у периоду од 2000. до 2015. године, број нових ХИВ инфекција опао за 35%. Смрти повезане са АИДС-ом опале су за 28%, што је око 8 милиона спашених живота. Овакво достигнуће и успјех резултат је великих напора националних ХИВ/АИДС програма подржаних од стране цивилног друштва и великог броја развојних партнера.

У посљедњем периоду ХИВ инфекција је најчешће откривана брзим дијагностичким тестовима, који детектују присуство или одсуство ХИВ антитијела, што је од есенцијалног значаја за брзо и рано откривање те рани третман и његу. ХИВ инфекција се не може излијечити, међутим постоје  ефикасни  антиретровирусни (АРВ) лијекови који контролишу вирус и помажу превенцију трансмисије, тако да особе са ХИВ-ом могу живјети дугим и продуктивним животом. Процјењује се, да би укључивањем АРТ-а  свим особама који живе са ХИВ-ом значајно унаприједило превенцију и помогло у спрјечавању 21 милиона смртних исхода повезаних са АИДС-ом и 28 милиона нових инфекција до 2030. године.                                                     

Епидемиолошка ситуација  у Републици Српској

Анализом података на основу достављених пријава, у Републици Српској до сада је регистровано укупно 107 особа са ХИВ/АИДС-ом. Од укупног броја регистрованих, у 2016. години пријављено је 11 нових случајева, од тога  седам особа је ХИВ позитивно, четири су обољела од АИДС-а, од којих су двије особе непосредно након пријема у болницу преминули. Од броја новооткривених, девет су мушког, а двије особе је женског пола. Начин преноса инфекције код четири особе је хетеросексуални, код четири хомосексуални, по једна особа је инфицирана ињекционим кориштењем дрога и бисексуално. Код једног обољелог пут преноса је био непознат. Од броја новооткривених, шест обољелих су импортовани, а код пет се ради о аутохтоној инфекцији.

На основу анализа података од 2002 године уочава се благи пораст новооткривених случајева ХИВ/АИДС-а.

Према полној структури од укупног броја регистрованих 79% су особе мушког пола, 20% женског, а 1% је непознато.

Анализом регистрованих према узрасту, највећи број је регистрован у старосној групи 30-39 година, затим у групама 20-29 и 40-49, гдје је регистрован исти број, иза којих слиједи узраст 50-59  година, а за 15 особа које су пријављени као носиоци ХИВ-а не постоје подаци о години рођења те се воде у групи непознато.

Од укупног броја регистрованих, најучесталији пут преноса ХИВ инфекције и даље је хетеросексуални контакт (49%), затим хомо/бисексуални (31%), за 9% пријављених нема података, 7% припада групи ињекционих корисника дрога, 2% је заражено препаратима крви, а 1% пут преноса је био вертикални.

У Републици Српској, у оквиру редовних активности, у континуитету се проводи епидемилошки надзор, надзор и лијечење особа са ХИВ/АИДС-ом, а посебна пажња се посвећује раном откривању инфицираних вирусом ХИВ-а.

Тренутно, на Клиници за инфективне болести УКЦ Републике Српске, антиретровирусном терапијом (АРТ) лијечи се 47 особа које живе са ХИВ/АИДС-ом. Од посљедица АИДС-а у Републици Српској до сада је умрло 20 обољелих особа.

У Републици Српској ће се и даље проводити програми и активности у вези са надзором и превенцијом ХИВ/АИДС-а, а посебно у популацијама које су највише изложене ризику од ХИВ инфекције, што значајно доприноси контроли ове болести. Све активности ће проводити надлежне здравствене установе у сарадњи са Министарством здравља и социјалне заштите Републике Српске и свим другим владиним као и невладиним/цивилним институцијама, који има веома значајну улогу, посебно у теренском дијелу активности.

 

Текст припремила: мр сц. др Љубица Јандрић, спец. епидемиолог
Број отварања: 6079
Датум објаве: 30.11.2016.