Свјетски дан хроничне опструктивне болести плућа (ХОБП), 16. новембар


Свјетски дан хроничне опструктивне болести плућа (ХОБП) обиљежава се сваке године од стране Глобалне иницијативе за хроничну опструктивну болест плућа (GOLD), а у сарадњи са здравственим радницима и удружењима пацијената са ХОБП широм света. Циљ обиљежавања је да се подигне свијест о хроничној опструктивној болести плућа и да се побољша њега обољелих од  ХОБП широм свијета.


Свјетски дан хроничне опструктивне болести плућа 2016. године обиљежиће се 16. новембра под слоганом “Удахните знање”.

Хронична опструктивна болест плућа (ХОБП), није само једна болест, већ термин који се користи да опише хроничне болести плућа које изазивају ограничење у протоку ваздуха кроз плућа. Термини "хронични бронхитис" и "емфизем" сада су укључени у дијагнозу хроничне опструктивне болести плућа.
ХОБП  представља по живот опасно обољење плућа које може довести до смрти.

Више од три милиона људи у 2012. години умрло je од ХОБП што чини 6% свих смрти у свијету те године. Према процјени Свјетске здравствене организације, ХОБП ће бити трећи водећи узрок смрти у свијету до 2030. године.

Примарни узрок хроничне опструктивне болести плућа је пушење дувана (укључујући и пасивно пушење-изложеност дуванском диму).

У високо развијеним и средње развијеним земљама дувански дим је главни фактор ризика за настанак ХОБП, док је у земљама са ниским приходима главни фактор ризика за настанак ХОБП изложеност загађеном ваздуху у затвореном простору, усљед коришћења горива за кување и гријање.

Најчешћи симптоми ХОБП су губитак даха, или "потреба за ваздухом", прекомјерно стварање спутума, као и хронични кашаљ. Како се болест погоршава извођење неких дневних активности, као што су ходање уз степенице, може постати веома тешко.

У раним фазама ХОБП је често непрепозната, дијелом због тога што многи појединци симптоме као што су губитак даха, хронични кашаљ и прекомјерно стварање слузи доживљавају као нормалан дио старења или као очекивану посљедицу пушења.

Дијагнозу ХОБП треба размотрити код сваког пацијента који има хронични кашаљ, повећано стварање спутума, отежано дисање и историју изложености факторима ризика специфичним за болест.

Дијагноза ХОБП се потврђује једноставним дијагностичким тестом под називом "спирометрија" Спирометрија је једноставан и безболан тест који мјери капацитет плућа. Спирометријом се мјери колико ваздуха особа може удахнути и издахнути, и колико брзо може да се креће ваздух кроз плућа.

Лијечење може успорити напредовање болести, али генерално ХОБП се полако погоршава током времена. Прекид пушења је неопходан како би се спријечила прогресија болести.

Разни облици лијечења могу помоћи да се контролишу симптоми и да се побољша квалитет живота људи са овом болешћу.

 

Извори: http://www.goldcopd.org/wcd-home.html

            http://www.who.int/respiratory/copd/en/

            http://www.who.int/topics/chronic_obstructive_pulmonary_disease/en/

 

Припремила: мр сци.мед Драгана Грујић Вујмиловић, спец.социјалне медицине
Број отварања: 5502
Датум објаве: 15.11.2016.