Почела вакцинација трећом дозом вакцине против ковида, 21. 10. 2021.


У Институту за јавно здравство Републике Српске данас је и званично почела вакцинација трећом дозом вакцина против ковида. Помоћник директора за медицинске послове Јела Аћимовић истакла је значај примјене треће дозе вакцине против вируса корона, како би се подигао имуни одговор организма који временом почиње да слаби. Аћимовићева је појаснила да се трећа доза примјењује шест до осам мјесеци након примјене друге дозе вакцине против вируса корона.
Институт је већ почео примјену треће, односно бустер дозе, а данас је први дан када смо организовано позвали већи број људи, рекла је Аћимовићева новинарима у Бањалуци.Она је навела да ће Институт у наредном периоду организовати активност "Отворених врата" сваким даном од 11.00 до 14.00 часова, како би заинтересовани грађани, који су другу дозу добили крајем марта, могли без заказивања примити бустер дозу. Приоритетне категорије су особе најслабијег имуног система и слабијег одговора на вакцинацију, а то су старији од 65 година, јер су најподложнији тешким облицима болести, а затим и млађи од 65, који болују од различитих хроничних болести, рекла је Аћимовићева.

Додала је да се бустер доза препоручује и свима који су посебно изложени вирусу корона због посла, као што су здравствени и просвјетни радници и нагласила да је препорука и да се труднице и дојиље вакцинишу, јер је све већи и јачи утицај вируса корона на њих. То је група која је посебно осјетљива на компликације респираторних болести, а подаци показују да је делта сој посебно агресиван, рекла је Аћимовићева.


Грађани у другим општинама заинтересовани за трећу дозу вакцине против вируса корона треба да се јаве надлежним домовима здравља, који би почетком наредне седмице завршили организовање и били спремни за примјену бустер дозе.
Број отварања: 4529
Датум објаве: 21.10.2021.