Мјесец борбе против алкохолизма и других зависности, 16. новембар


Мјесец борбе против алкохолизма и других зависности обиљежава се у периоду од 15. новембра до 15. децембра са циљем упознавања цјелокупне јавности са проблемима злоупотребе алкохола и свих других облика зависности. Зависност је психичко и физичко стање навикнутости на одређене супстанце, понашања или ситуације. Тако се може развити зависност о играма на срећу, лијековима, компјутерским играма, цигаретама, алкохолу и другим дрогама.

 


Посебно се према својој учесталости и распрострањености истиче употреба алкохола, чије свакодневно и прекомјерно конзумирање узрокује бројне болести, доприносећи социјалном и економском оптерећењу друштва. Према посљедњим подацима Свјетске здравствене организације (СЗО), широм свијета 61,7% популације 15 и више година старости није пило алкохол током протеклих 12 мјесеци, при чему жене знатно мање конзумирају алкохол у поређењу са мушкарцима. Особе старе 15 и више година у просјеку годишње попију 6,2 литара чистог алкохола. Процјењује се да је на годишњем нивоу 3,3 милиона смрти повезано са употребом алкохола, истовремено,  штетна употреба алкохола представља ризични фактор за развој бројних болести  са низом социјалних и економских посљедица, како за појединца тако и за друштво. 

У многим дијеловима свијета, пијење алкохола представља прихватљиво понашање у различитим социјалним приликама. Ипак, конзумирање алкохола са собом носи ризик који је повезан  са настанком акутног пијанства, тровања или развоја зависности. Штетна употреба алкохола је условљена јачином алкохолног пића, навикама и учесталошћу конзумирања, а у одређеним приликама, и квалитетом конзумираног алкохолног пића. Прекомјерна  употреба алкохола узрокује више од 200 обољења и повреда, а утврђена је и повезаност конзумирања алкохола и настајања обољења као што су туберкулоза и ХИВ/АИДС.

Свјетска здравствена организација усвојила је 2010. године Глобалну стратегију смањења штетне употребе алкохола. Главни циљ стратегије је унапређење здравља и социјалног благостања појединаца, породица и заједница, те смањење умирања и обољевања узрокованог штетном употребом алкохола. Стратегија промовише и подржава локалне, регионалне и глобалне активности које су усмерене на превенцију и смањење штетне употребе алкохола.  Штетна употреба алкохола и повезани јавноздравствени проблеми су условљени учесталошћу конзумирања алкохола на нивоу популације, обрасцима пијења и локалним контекстом.  Стратегијом се истиче да је посебну пажњу потребно усмјерити на смањење штете не само међу особама са развијеном алкохолном зависношћу, него и међу групама које су у повећаном  ризику услијед штетног конзумирања алкохола, као што су дјеца, адолесценти, жене у репродуктивном периоду живота, труднице и дојиље, те другим угроженим групама, међу којима се истичу групе становништва са ниским социо-економским статусом.

Припремила: др сц. Јелена Нишкановић, дипл. психолог
Број отварања: 5451
Датум објаве: 07.11.2016.