Свјетски дан чистих руку, 15. oктобар


Обиљежавање Свјетског дана чистих руку започело је Глобално партнерство за прање руку 2008. године како би помогло заједницама, иницијаторима  и доносиоцима одлука да шире свијест о прању руку водом и  сапуном. Сваке године, 15. октобра, милиони људи обиљежавају Свјетски дан чистих руку кроз различите догађаје и кампање заговарања.


Иако је употреба антибиотика довела до значајног пада обољевања, а посебно умирања од инфективних болести у цијелом свијету, одржавање хигијене, нарочито хигијене руку (прање водом и сапуном) је један од најефикаснијих начина да се спријечи ширење болести, као што су дијареја, респираторне инфекције, паразитарна обољења.

Поступак прања руку састоји се од  квашења руку топлом текућом водом,  наношења сапуна са антибактеријским дејством и утрљавање пјене најмање 20 секунди. Предност треба дати течним сапунима. Потребно је темељно истрљати руке, дланове, просторе између прстију, палчеве и врхове прстију. Након сапуњања, руке се испирају под млазом топле воде до уклањања трагова сапуна. Сушење руку се обавља једнократним папирним ручницима, који се након употребе бацају у канту за отпатке.

Прање руку водом и сапуном је ЈЕДНОСТАВНО, ЕФИКАСНО И ПРИСТУПАЧНО

Руке треба прати при уласку у кућу, након коришћења тоалета, прије и послије јела, након контакта са животињама, болесником, након кихања, кашљања и увјек када су запрљане.

Овогодишња тема, Свјетског дана чистих руку  „Наша будуц́ност је на дохват руке - идемо заједно напред“, позива на зеједничко дјеловање цјелог друштва, заједница, да се шири свијест о значају хигијене руке.  Промоција хигијене руку треба да се одвија свакодневно, током цијеле године, а не да почиње и завршава 15. октобра.

Међутим, правилна хигијена руку се често занемарује, дијелом и због недостатка приступа одговарајућим уређајима за хигијену руку на кључним мјестима. Заједнице су одговорне да осигурају  уређаје за прање руку, који су лако доступни и омогућавају правилну хигијену руку. Отприлике 75% оних којима недостаје приступ сапуну и води живи у најсиромашнијим земљама свијета .

Пандемија COVID-19 представља важан подсјетник да је хигијена руку темељна компонента превенције заразних болести с циљем очувања здравља. Будући да су наше руке један од примарних начина интеракције са светом, према извештајима, њихово правилно чишц́ење и прање могу смањити ризик од болести, посебно респираторних и цријевних, за 20%-25%.

Детаљније на линковима испод:

https://www.cdc.gov/handwashing/global-handwashing-day.html

https://www.awarenessdays.com/awareness-days-calendar/global-hand-washing-day-2021/

https://globalhandwashing.org/global-handwashing-day/

Припремила: др Борка Котур, Служба за хигијену у Институту за јавно здрасвтво Републике Српске
Број отварања: 3989
Датум објаве: 15.10.2021.