Свјетски дан прања руку, 15. октобар


Сваког 15. октобра обиљежава се Међународни дан прања руку чији је циљ повећање свијести и разумјевања о значају прања руку сапуном, као ефикасном и приступачном начину да се спријечи болест и продужи зивот. Свјетски дан прања руку основан је од стране Глобалног јавно-приватног партнерства за рање руку и представља прилику да се осмисле, тестирају и потврде креативни начини за потицање људи да перу руке сапуном у критичним моментима.


Свјетски дан прања руку је осмишљен да:

  • Потиче и подржава глобалне и локалне културе прања руку сапуном
  • Скрене пажњу на навике прања руку широм свијета
  • Подигне свијест о предностима прања руку сапуном

Први свјетски дан прања руку одржан је 2008. године када је више од 120 милиона дјеце прало руке сапуном у више од 70 земаља. Од 2008. године заједнице и националне владе су користили Свјетски дан прања руку како би се ширила свијест о значају прању руку, изградњи умиваоника и славина, те указали једноставност и значај чистих руку. Сваке године више од 200 милиона људи широм свијета су укључени у обиљежавање Свјетског дана прања руку у више од 100 земаља свијета. Свјетски дан прања руку је потврђен од великог броја  влада, међународних институција, организација цивилног друштва, невладиних организација, приватних установа и појединаца.

Тема Свјетског дана прања руку 2016 је „Учинити прање руку здравом навиком'' (Make  Handwashing a Habit). Да би прање руку било ефикасно мора се проводити у кључним моментима, након употребе тоалета или прије контакта са храном. Овогодишња тема наглашава важност прања руку као навику за дугорочну одрзивост. Прање руку се обично комбинује са осталим мјерама санитације као дио програма „Вода за пиће, санитација и хигијена'' (WASH).

Без обзира на то шта је наша улога у друштву, сви моземо  обиљежити  Свјетски дан прања руку.

 

Више о овој теми на: http://globalhandwashing.org/global-handwashing-day/

Припремила: др Борка Котур, Служба за хигијену
Број отварања: 4043
Датум објаве: 17.10.2016.