Свјетски дан срца, 29. септембар


Свјетски дан срца се обиљежава од 2000. године са циљем информисања људи широм свијета о значају и учесталости кардиоваскуларних болести, истичући значај акција које појединци могу предузети у циљу превенције и контроле кардиоваскуларних болести.


Према процјени Свјетске здравствене организације кардиоваскуларне болести су тренутно одговорне за 17,9 милиона смрти у свијету годишње, посебно смрти од срчаног и можданог удара. Према процјени Свјетске здравствене организације више људи умре од кардиоваскуларних болести широм свијета него од било ког другог узрока, а у европском региону Свјетске здравствене организације кардиоваскуларне болести узрокују више од половине свих смртних случајева.

Група кардиоваскуларних болести је на првом мјесту као узрок смрти у Републици Српској.

Према подацима Института за јавно здравство Републике Српске, у 2019. години је у ванболничком морбидитету евидентирано 142.696 случајева повишеног крвног  притиска, 2.124 случајева акутног инфаркта срца и поновљеног акутног инфаркта срца те 2.571 случајева инфаркта мозга.

Кардиоваскуларне болести резултат су комплексних интеракција између индивидуе и њене околине.

Глобализација и урбанизација повезани су са трендом да становништво конзумира нездраву храну са пуно енергије, засићених масти, соли и шећера и да је мање физички активно, што има озбиљан утицај на пораст нивоа гојазности, посебно међу дјецом.

Најважнији фактори ризика за настанак кардиоваскуларних болести, а који су везани за понашање појединца су неправилна исхрана, физичка неактивност, употреба дувана и штетна употреба алкохола. Ефекти тих фактора ризика у понашању могу се појавити код појединца као повишен крвни притисак, повишен ниво шећера у крви, повишене масноће у крви и прекомјерна тјелесна тежина и гојазност. Ови „посредни фактори ризика“ указују на повећан ризик од развоја срчаног удара, можданог удара, затајења срца и других компликација.

Већина кардиоваскуларних болести се може спријечити утицањем  на  факторе ризика који су повезани са понашањем појединца као што су употреба дувана, нездрава исхрана и гојазност, физичка неактивност и штетна употреба алкохола.

Ове године Свјетска федерација за срце (World Heart Federation), обиљежава Свјетски дан срца под слоганом “Користи срце и повежи се”, наглашавајући да је то прилика да се сви повежемо с властитим срцима и побринемо се да их хранимо и његујемо најбоље што можемо, те да искористимо могућности дигиталне технологије и повежемо сва срца, гдје год се налазила.

Само са неколико малих промјена у нашим животима, можемо смањити ризик од срчаних болести и можданог удара, као и побољшати квалитет живота и поставити добар примјер за сљедећу генерацију.

Престанак употребе дувана, смањење соли у исхрани, конзумирање воћа и поврћа, редовна физичка активност и избјегавање штетне употребе алкохола смањују ризик од кардиоваскуларних болести. Дигитални алати попут апликација за мобилне телефоне могу помоћи да се покрену и задрже добре навике. Поред тога, лијечење дијабетеса, повишеног крвног притиска и високих липида у крви може бити неопходно за смањење кардиоваскуларног ризика и спречавање срчаног и можданог удара.

Свјетска федерација за срце истиче да су људи са постојећим здравственим проблемом, попут болести срца, рањивији на инфекцију COVID -19, као и да су пацијенти са кардиоваскуларним болестима подложнији тешком облику инфекције са  COVID -19. Свјетска федерација за срце такође истиче да се појавио забрињавајући тренд да пацијенти са кардиоваскуларним болестима, који би обично тражили рутинску његу или којима је потребан приступ хитној служби за питања која нису повезана са COVID - ом 19, избјегавају болнице и љекаре, те да многи због страха од заразе избјегавају контролне прегледе или одлазак у болницу и изолују се од породице и пријатеља.

Здравствена криза кроз коју сви пролазимо нагласила је хитну потребу за проналажењем различитих и нових начина за повезивање људи с циљем постизања здравља срца, посебно у подручјима и заједницама са оскудним ресурсима. Циљ за Дан срца 2021. године је указивање на значај кориштења дигиталних технологија за побољшање свијести о кардиоваскуларним обољењима, значају превенције и бољим управљањем кардиоваскуларним болестима на глобалном нивоу као и за превазилажење изолације.

Свјетска федерација за срце истиче да ако имате постојећи здравствени проблем, попут болести срца, срчане инсуфицијенције, дијабетеса, високог крвног притиска или гојазности, не дозволите да вас COVID-19 спријечи да присуствујете редовним прегледима и да не избјегавате да позовете хитну службу ако је потребно.

Извори:

http://www.world-heart-federation.org

http://www.euro.who.int

https://www.world-heart-federation.org/world-heart-day/cvd-covid-19/

https://www.world-heart-federation.org/covid-19-and-cvd/

 

Припремила: мр сци. мед. Драгана Грујић-Вујмиловић, специјалиста социјалне медицине са организацијом и економиком здравствене заштите
Број отварања: 2917
Датум објаве: 28.09.2021.