Недјеља борбе против туберкулозе, 12 - 18. септембра


Недјеља борбе против туберкулозе се обиљежава средином септембра сваке године, сa циљем подизања свијести становништва о туберкулози као заразној болести, која и даље представља значајан јавноздравствени проблем у већем дијелу свијета. Носилац ових активности у Републици Српској је Црвени крст Републике Српске, у сарадњи са докторима и осталим медицинским радницима здравствених установа Републике Српске.


Према подацима Свјетске здравствене организације, током 2019. године, у свијету је умрло 1,4 милиона људи од туберкулозе. Туберкулоза се јавља у свим дијеловима свијета и у свим узрасним годинама. Појава туберкулозе која је отпорна на више лијекова представља данас велику пријетњу јавном здрављу и значајно угрожава досадашње успјехе постигнуте у борби против туберкулозе.

Туберкулоза је заразна бактеријска болест узрокована бацилом туберкулозе (Micobacterium tuberculosis) који најчешће захвата плућа. Преноси се путем капљица из грла и плућа особа које имају активно обољење респираторних органа узроковано овим бацилом. Само мали проценат заражених се разболи од туберкулозе, а ризик за разболијевање је много већи код особа са ослабљеним имуним системом.

Симптоми активне туберкулозе плућа су: кашаљ (рјеђе са испљувком или крвљу), бол у грудима, слабост, губитак тјелесне тежине, повишена температура и ноћно знојење. Од туберкулозе најчешће оболијевају особе у директном контакту са обољелим, особе које живе у колективним смјештајима са лошим хигијенским условима живота, социјално угрожене категорије становништва, дјеца и старије особе, те особе са ослабљеним имуним системом. Одређени фактори као што су зависност од алкохола и/или дрога, пушење, шећерна болест, малигне болести, хронична бубрежна болест, дуготрајна имуносупресивна терапија, трансплантација органа или постојање инфекције HIV-ом повећавају ризик оболијевања од туберкулозе. За лијечење туберкулозе користе се комбинације антибиотика (туберкулостатика), у периоду од шест мјесеци.

Обиљежавање Недјеље борбе против туберкулозе је прилика да преиспитамо шта можемо да урадимо у даљој борби против туберкулозе. Ово је болест која може да погоди било коју особу, и потребно је да сви узму учешће у борби за њено искорјењивање, укључујући обољеле од туберкулозе, заједницу у којој живе, цивилно друштво, здравствене раднике, владе, приватни сектор и међународне партнере.

Контрола туберкулозе у Републици Српској обавља се кроз активности Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске, Фонда здравственог осигурања Републике Српске и здравствених установа.

 

Припремила: др Јелена Ђаковић Девић, епидемиолог у Институту за јавно здравство Републике Српске
Број отварања: 3477
Датум објаве: 14.09.2021.