ЕУ донирала Институту три лабораторијска замрзивача, 1. 9. 2021.


Представници Европске комисије у БиХ, подсредством УНДП-а у БиХ, уручили су Институту за јавно здравство Републике Српске три лабораторијска замрзивача у вриједности од око 17.600 КМ.
Директор Института Бранислав Зељковић рекао је да ће замрзивачи бити од велике користи, нарочито у периоду када пристижу велике количине вакцина против вируса корона, али и узорака. Велико хвала Европској комисији, која нам је путем своје канцеларије обезбиједила значајне количине личне заштитне опреме, али и уређаја, који свакодневно олакшавају рад, рекао је Зељковић. Он је позвао грађане да се у што већем броју одазову вакцинацији, јер могу да изаберу вакцину коју желе.Шеф Канцеларије Делегације ЕУ у Бањалуци Стефано Донати изразио је задовољство што је био у прилици да уручи ову у значајну донацију, те захвалио здравственим радницима у Српској за посвећеност у раду током борбе против ширења вируса корона. Он је навео да висококвалитетни лабораторијски замрзивачи имају софистиковане системе хлађења, што омогућава боље складиштење не само вакцина него и реагенаса и осјетљивих узорака ткива. Вакцине спашавају животе и што се више људи вакцинише, биће боља заштита за све нас. Молимо вас да искористите прилику да се вакцинишете сада када су доступне све вакцине, поручио је Донати.

Он је рекао да је ЕУ обезбиједила 13,7 милиона евра за БиХ за куповину вакцина и опреме за процес вакцинације, те 7,76 милиона евра за подршку непосредним здравственим потребама, што обухвата личну здравствену опрему и вентилаторе. Обезбиједили смо и 73,5 милиона евра за подршку социјалном и економском опоравку од пандемије", нагласио је Донати.
Број отварања: 4364
Датум објаве: 01.09.2021.