Свјетска недјеља дојења, 2 - 8. август


Свјетска недјеља дојења се сваке године обиљежава у више од 170 земаља свијета како би се повећало знање и свијест о значају и предностима дојења и обезбиједила подршка дојењу. Свјетска алијанса за подршку дојењу (World Alliance for Breastfeeding Action - WABA) иницирала је ову кампању како би се интензивирале активности на заштити, промоцији и подршци дојењу, а сваке године пажња је усмјерена на различите теме од значаја за дојење. Ове године тема недеље дојења је „Заштитите дојење: заједничка одговорност“.


Званични датум Свјетске недјеље дојења на глобалном нивоу је од 1. до 7. августа, али се државама, организацијама и институцијама предлаже да за обиљежавање и активности поводом Свјетске недјеље дојења изаберу најприкладније датуме у њиховим земљама.

Циљеви Свјетске недјеље дојења 2021. су:

  • Информисати становништво о значају дојења
  • Уврстити дојење у јавноздравствену политику и програме
  • Стварати партнерство са појединцима и организацијама
  • Подстицати праксу дојења
  • Мајчино млијеко је потреба сваког новорођенчета, одојчета и дјетета до навршене друге године. Не само састав већ је и количина млијека прилагођена узрасту дјетета и његовим потребама и зато мајчино млијеко представља стандард исхране! Мајчино млијеко садржи све што је потребно за физички, психички, социјални, емоционални и сазнајни развој, развој свих чула (вид, мирис, слух, додир, укус) и интелигенције (говора и језика) и штити од многих инфекција и алергија.
  • Дојење је много више од храњења. То је процес узајамности. Сисањем, осим што задовољава потребу за храном, дијете остварује повезаност са мајком и задовољава потребу за блискошћу, стимулише развој свих својих чула, постиже бољи психомоторни развој и развој интелигенције.

Посебно је важна подршка запосленим мајкама које због природе посла којим се баве морају да се врате на посао врло брзо након порођаја. Овим мајкама би послодавци требало да омогуће да доје на радном мијесту. Истовремено важно је усвојити јавно здравствене политике које охрабрују жене да доје на радном мјесту и у јавности. 

Covid-19 и дојење

СЗО наводи да тренутни докази указују на то да је ризик да новорођенче добије корону од своје мајке низак, посебно када мајка предузме све потребне кораке (попут ношења маске и прања руку) како би спријечила ширење вируса током његе новорођенчета. 

 Број отварања: 2516
Датум објаве: 05.08.2021.