Недјеља борбе против туберкулозе, 14-20. септембар


Недјеља борбе против туберкулозе обиљежава se средином септембра сваке године, с циљем подизања свијести становништва о туберкулози као заразној болести која и даље представља здравствени проблем у већем дијелу свијета те о значају превенције и правовременог лијечења ове болести.


Туберкулоза је заразна бактеријска болест узрокована бацилом туберкулозе (Micobacterium tuberculosis) који најчешће захвата плућа. Преноси се путем капљица из грла и плућа особа које имају активно обољење респираторних органа узроковано овим бацилом. Код здравих људи, инфекција бацилом туберкулозе често не изазива никакве симптоме, јер се имуни систем човјека активира да "заустави" бактерију.

Симптоми активне туберкулозе плућа су:

  • кашаљ (рјеђе са испљувком или крвљу),
  • бол у грудима,
  • слабост,
  • губитак тјелесне тежине,
  • повишена температура,
  • ноћно знојење;

Од туберкулозе најчешће оболијевају особе у директном контакту са обољелим, особе које живе у колективним и алтернативним смјештајима са лошим хигијенским условима живота, социјално угрожене категорије становништва, дјеца и старије особе, те особе са ослабљеним имуним системом. Ризик оболијевања од туберкулозе повећавају зависност од алкохола и/или дрога, пушење, шећерна болест, малигне болести, хронична бубрежна болест, дуготрајна имуносупресивна терапија, трансплантација органа или постојање инфекције ХИВ-ом. За лијечење туберкулозе користе се комбинације антибиотика (туберкулостатика), у периоду од шест мјесеци.

Упркос томе што је изљечива, туберкулоза је болест која се јавља епидемијски у већем дијелу свијета и данас је најсмртоноснија заразна болест. Према подацима Свјетске здравствене организације (СЗО), сваке године се у свијету региструје око девет милиона нових случајева обољелих од туберкулозе и скоро 1,5 милиона смртних случајева узрокованих туберкулозом, углавном у земљама у развоју. Према истим подацима, прoцјењује се да је константно једна трећина од укупног броја обољелих од туберкулозе, тј. око 3 милиона особа, непрепозната (немају утврђену дијагнозу, не лијече се или нису званично регистровани од стране националних ТБ програма). Ове особе настављају да шире болест у својој средини, или умиру од посљедица туберкулозе. Такође, готово пола милиона особа у свијету болује од туберкулозе која је отпорна на лијечење туберкулостатицима, а процјењује се да су три четвртине ових пацијената без адекватне дијагнозе и терапије.

За туберкулозу постоје дијагностички тестови и ефикасни лијекови, захваљујући којима је између 2000. и 2014. године спашено 43 милиона живота. Међутим, да би туберкулоза била искоријењена, потребни су већа посвећеност и довољна финансијска средства. СЗО је израдила Глобалну стратегију за превенцију, лијечење и контролу туберкулозе након 2015. године, чији циљ је смањење смртности од туберкулозе за 95% и смањење оболијевања од туберкулозе за 90% до 2035. године.

 

Носилац активности обиљежавања Недјеље борбе против туберкулозе је Црвени крст Републике Српске, у сарадњи са докторима и осталим медицинским радницима здравствених установа Републике Српске.

У циљу борбе против туберкулозе, Република Српска проводи активности у складу са Политиком унапређивања здравља становништва у Републици Српској до 2020. године (у даљем тексту: Политика). Овим документом је дефинисано да се боља контрола туберкулозе обезбјеђује кроз осигуравања доступности здравствених услуга и интервенција, заснованих на доказима, осјетљивим групама становништва. У складу са Политиком, припремљен је и, oдлуком Владе Републике Српске, усвојен Програм контроле туберкулозе у Републици Српској од 2013. до 2017. године (у даљем тексту: Програм). Програм представља документ којим се наводе активности и смјернице у циљу смањења броја новообољелих од туберкулозе у Републици Српској, а припремљен је у складу са препорукама СЗО.

Контрола туберкулозе у Републици Српској обавља се кроз рад здравствених установа, те кроз активности Фонда здравственог осигурања Републике Српске и Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске. Подршка овим активностима, са циљем даљег унапређења дијагностике, терапије, као и надзора над туберкулозом, обавља се у сарадњи са пројектом "Јачање ДОТС у Босни и Херцеговини и унапређење програма борбе против туберкулозе, укључујући туберкулозу отпорну на више лијекова и контролу инфекције" који се финансира из средстава Глобалног фонда за борбу против AIDS-a, туберкулозе и маларије.

Према подацима које је до сада прикупио Институт за јавно здравство, у Републици Српској су у току 2015. године од туберкулозе обољеле 353 особе, слично као у току 2014. године, када су пријављене 382 новообољеле особе.

 

Припремила: мр сц. мед. dr Јела Аћимовић, Служба за епидемиологију
Број отварања: 3612
Датум објаве: 15.09.2016.