Република Српска ће добити око 50 доза антивиперинума од Института Торлак из Србије, 30. 6. 2021.


Директор Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић изјавио је данас новинарима да ће Република Српске Српска добити око 50 доза антивиперинум серума против змијског отрова, али да је остало да се заврше одређене техничке ствари неопходне како би га испоручио Институт за вирусологију, вакцине и серуме „Торлак“.Остаје чињеница да те количине за Републику Српску нису довољне и мање су у односу на број планираних доза од 150 до 200 на годишњем нивоу. У наредних неколико дана очекујемо информацију када ће прва количина серума кренути према Српској. Исту толику количину ће добити и Федерација БиХ, а ми очекујемо у наредних неколико дана информацију када ће прва количина да крене према Српској, рекао је Зељковић.

Према његовим ријечима, на овај начин ће серум бити доступан за хитна стања која могу настати приликом уједа змија отровница у Републици Српској. Зељковић је рекао да ће Институт те дозе распоредити према својим регионалним центрима, које ће даље гравитирати према свим домовима здравља, тако да сваки дом здравља има доступан серум када му буде потребан.

Он је подсјетио да је организован састанак Министарства цивилних послова у Савјету министара, Института за јавно здравство Српске, Завода за јавно здравство ФБиХ и Института "Торлак", на којем су упућена одређена питања у вези доступности овог серума и дата одређена обећања да ће "одређена количина серума бити доступна путем одређене веледрогерије. У међувремену ћемо покушати да дођемо до додатних количина серума путем директних набавки са евентуалним новим понуђачима који буду у могућности да нам понуде антивиперинум. Тиме би омогућили да сви грађани Српске буду заштићени када се говори о евентуалним ситуацијама када је потебан тај серум, навео је Зељковић.

Зељковић је појаснио да код свих лица које уједе змија отровница није сваки пут адекватно аплицирање антивиперинум серумом, него само у тачно одређеним ситуацијама када се изврши одређено тестирање.
Он је појаснио да се након тога се користи овај серум - у тачно одређеном временском периоду, а да се прије тога користи симптоматска антибиотска терапија.
Број отварања: 3707
Датум објаве: 30.06.2021.