Одржана едукација за учешће у програму "Сарадња центара за ментално здравље и служби породичне медицине"


Институт за јавно здравство Републике одржао је јуче, 22. јуна 2021. године иницијалну едукацију за учешће у програму "Сарадња центара за ментално здравље и служби породичне медицине са циљем благовременог откривања депресије и анксиозности код одраслог становништва" у којој је учествовало десет одабраних центара за ментално здравље у Републици Српској (Бањалука, Прњавор, Добој, Бијељина, Зворник, Приједор, Вишеград, Власеница, Источно Сарајево и Сребреница).


Ово је треће провођење Програма, израђеног од стране Института за јавно здравство Републике Српске, а који се реализује у оквиру Пројекта менталног здравља у БиХ, којег подржава Влада Швајцарске, а имплементира Асоцијација „XY“ у партнерству са Министарством здравља и социјалне заштите у Влади Републике Српске и Федералним Министарством здравства. Састанку су присуствовали директор Института Бранислав Зељковић и др Биљана Лакић која се обратила on-line у име тима Пројекта менталног здравља у БиХ.

Процјењује се да у свијету око 350 милиона људи болује од депресије, а водећи је узрок неспособности на глобалном нивоу. У Републици Српској, сваки четврти пацијент јавља се породичном љекару због групе афективних поремећаја у које спада и депресија. Истовремено, присуство менталних поремећаја као што је депресија, повећава вјероватноћу самоубиства. У контексту пандемије COVID-19, која је довела до промјена у свакодневном животу људи, те страха и неизвјесности због изолације, оболијевања и прогнозе, проширили смо методологију Програма и увели скрининг пацијената у тимовима породичне медицине примјеном „Скале страха од COVID-19“ (FC-19 S), а на нивоу центара за ментално здравље „Бекову скалу анксиозности“, за потврду дијагнозе упућених пацијената те праћење здравственог стања након третмана.

Циљ Програма усмјереног на благовремено откривање и третман депресије и анксиозности је унапређење менталног, физичког и социјалног здравља особа који су под повећаним ризиком за развој ових поремећаја. Истовремено, реализација превентивног програма ће унаприједити сарадњу, јачајући капацитете свих укључених актера у погледу планирања и реализације превентивних програма у области менталног здравља.

Одржана едукација центара за ментално здравље представља први корак имплементације Програма. У име Института за јавно здравство Републике Српске едукацију су одржале: др Дијана Штркић, начелница Службе за социјалну медицину и координатор Програма, те Јелена Нишкановић, дипломирани психолог и координатор за мониторинг и евалуацију Програма. Том приликом, представљено је Стручно-методолошко упутство Програма, кораци за реализацију, те мониторинг и евалуација. Центрима за ментално здравље подијељен је стручни и промотивно-психоедукативни материјал припремљен за потребе реализације Програма.  

Припремила: Дијана Штркић, др мед. начелник Службе за социјалну медицину у ИЈЗ РС
Број отварања: 4489
Датум објаве: 23.06.2021.